Annons

Taket – Eriks GondolenDags att våga lite efter 25 år som takbar, Gondolen?

Tryggt på Taket.
Tryggt på Taket. Foto: Adam Wrafter

Lite som ”Allsång på Skansen” – utsikten är hänförande och man vet vad man får. Visst är det trevligt och tryggt på Taket till Eriks Gondolen. Men SvD Krogguiden kan sakna ambitionen att vilja göra avtryck.

Publicerad

Taket – Eriks Gondolen

Typ
Mellanklass
Kontakt
Stadsgården 6, tel: 08-641 60 90.

Betyg: 4 av 6

En solig kväll i Stockholm är taket ovanför den klassiska Gondolen en utmärkt plats att befinna sig på. Många turister kommer upp hit enbart för att se på utsikten – ner mot Slussenkaos, Riddarfjärden eller Djurgården åt andra hållet. De knallar fram till den avstängda Katarinahissen och promenadvägen skär rakt igenom den öppna restaurangen.

Serveringspersonalen får se upp. Men flanerandet bidrar också till en livlig och avslappnad stämning.

Gondolen är en restaurang som kan sina klassiker. Här på taket är det en mer lättsam meny än i matsalen, vi får känslan av att den är planerad för att passa ett spretigt sällskap.

Annons

Vid ett besök startar vi med toast Skagen och löjrom med tillbehör. Och vi blir inte besvikna.

Det är en snålt tilltagen portion och vi anar att det här knappast är kökets paradgren.

Vidare bland varmrätterna kan burgaren för 235 kronor glädja den mest glupska och pommes fritesen beströdda med parmesan ger det lilla extra. Salladen med sitt confiterade kycklinglår och sotade bönor är både matig och överraskande läcker med fin grillsmak från olika sorters bönor.

Med den örtmarinerade doraden, en stor fin örtmarinerad fisk, visar takrestaurangen på Gondolenkvalitet. Tyvärr rekommenderar servitören krossad friterad potatis med mojo rojo till. Det blir inte särskilt lyckat.

1/5

Maten är bra på Gondolens tak, från förrätt till dessert, men överraskningarna lyser med sin frånvaro.

Foto: Adam Wrafter
2/5
Foto: Adam Wrafter
3/5
Foto: Adam Wrafter
4/5
Foto: Adam Wrafter
5/5
Foto: Adam Wrafter

Även 500 gram grillad entrecôte (som lämpligen delas på två) är hemmaplan för ett ställe som detta. Det möra köttet levereras perfekt som önskat med lite gremolata på toppen och rödvinssås till. Även här väljer man bland de fem tillbehören som spänner över olika potatisanrättningar, sotade bönor till grönsallad med picklade grönsaker.

Falafel lär finnas på menyn för att tillfredsställa vegetarianer och nog är de handgjorda men det är en snålt tilltagen portion och vi anar att det här knappast är kökets paradgren.

Kanske skulle Gondolen efter sina 25 år med en takbar renodla och våga vara lite tydligare? Även ett guldläge kan bli bortglömt.

Efterrätterna då? Jodå, de är bra, inga stora överraskningar. Fräschast är dagens glass, i det här fallet sorbet på vit nektarin och rabarber. Chokladtårtan är en tryffeltung sak med några bär och vispad grädde. Självklart går det också att få den oumbärliga crème brûléen, en rejäl skål med silkeslen vaniljkräm under ett knaprigt täcke.

Genomgående är servicen tillmötesgående och vänlig och vi är nöjda med maten vid våra besök. Men vi funderar en smula över varför man ska välja Gondolens tak bland de många spektakulära takbarer som finns i stan i dag. Svaret blir lite hängande i luften.

Kanske skulle Gondolen efter sina 25 år med en takbar renodla och våga vara lite tydligare? Även ett guldläge kan bli bortglömt.

Det vore synd på en sådan bedårande utsikt.

Utsikten från Gondolen i juli 2019.
Utsikten från Gondolen i juli 2019. Foto: Adam Wrafter
Annons
Annons

Maten är bra på Gondolens tak, från förrätt till dessert, men överraskningarna lyser med sin frånvaro.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 6
Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 6
Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 6
Foto: Adam Wrafter Bild 4 av 6
Foto: Adam Wrafter Bild 5 av 6

Utsikten från Gondolen i juli 2019.

Foto: Adam Wrafter Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons