Annons

Janerik Larsson:Dags börja tänka på Brexit

Houses of Parliament ska repareras samtidigt som Brexit-frågan ska lösas
Houses of Parliament ska repareras samtidigt som Brexit-frågan ska lösas Foto: Frank Augstein
Under strecket
Publicerad

För några dagar sedan träffade jag en företrädare för City of London, Londons finanscentrum som ju är ett globalt finanscentrum.

Han hade en synpunkt som jag inte tänkt på.

– När Storbritannien lämnar EU så kommer Sverige att vara den kanske viktigaste och starkaste ekonomin utanför euroområdet. Det är viktigt att ni är mycket engagerade i den förhandlingsprocess som Brexit initierat.

Undras om den svenska regeringen tänker så. Annars här ett tips.

Idag lyssnade jag på ett seminarium som advokatbyrån Lindahl arrangerade på Brexit-temat.

Det var tankeväckande för mig. Kanske mest därför att frågeställningarna handlade om näringslivsperspektiven i första hand och inte på det jag söker följa, nämligen det rent politiska spelet i brittisk politik kring hur folkomröstningsresultatet ska hanteras.

Seminariet inleddes av Göran Persson. Jag har inte sett honom ”live in action” på ett bra tag, men jag kan försäkra att han fortsatt är i mycket god form. Rolig, vass och fylld av insikter.

Han konstaterade först och främst att i den kommande förhandlingen så är det Storbritannien som har de starka korten, de 27 EU-länderna de svaga.

Annons
Annons

Han menade att två år av förhandlingar inte kommer att räcka och rekommenderade att förhandlingsperioden skulle utsträckas till fyra år.

Philip R Wood och Jeremy Parr från advokatfirman Allen and Overy presenterade ”A Brexit Act in 19 ¾ pages” som säkert är av intresse för de som behärskar denna typ av juridik.

Själv nöjde jag mig med att notera fyra punkter.

1. I den brittiska debatten föreställer sig många att UK utanför EU innebär mindre reglering. Men alla företag som exporterar till EU kommer att ha två regleringssystem att följa. Dels EUs krav på de tjänster och produkter som importeras. Dels det brittiska regelverket i den utsträckning detta inte är identiskt med EUs.

2. I likhet med Göran Persson uttrycktes oro för att Brexit-förhandlingens formella tidsgräns (2 år) inte kommer att räcka. Efter två år öppnas om inte annat fastställs en fallucka genom vilket UK då faller. Det är detta som kallas ”hard Brexit” i den brittiska debatten.

3. Lagar och regler är viktigt men minst lika viktigt är alla de människor som berörs. Alla svenskar som sedan lång tid bor och arbetar i UK, alla britter som bor och arbetar i EU. Ska dessa i lång ovisshet bli Brexit-förhandlingens gisslan, undrar jag.

4. Precis som mannen från City of London manade de publiken på seminariet att redan nu börja tänka på Brexit, att planera och att söka påverka. I Stockholm, i London, i Bryssel.

Mikael Sandström, som var Fredrik Reinfeldts statssekreterare 2006 – 2014, skrev nyligen i en artikel i Dagens Industri på samma tema som Persson var inne på, dvs att EUs utträdesparagraf inte kommer att fungera:

Resultatet av en förhandling mellan Storbritannien och de 27 kan bli ett helt nytt djur. Kanarieöarna och Åland tillhör EU, men står utanför delar av den inre marknaden. Kanalöarna och Isle of Man tillhör inte EU men tillhör delvis den inre marknaden. Färöarna tillhör inte EU och Schengen men ingår i den nordiska passunionen. Grönland är det enda land som lämnat EU, men genom att grönlänningar är danska medborgare så är de också EU-medborgare.

Storbritannien är större och viktigare än alla de länder, forna eller nuvarande kolonier eller regioner som har särskilda arrangemang med EU. Förhandlingen kommer att bli svår. Den kan dock inte genomföras baserat på den oanvändbara artikel 50 utan måste hanteras som den unika händelse den är, antingen genom en fördragsändring eller på annat vis. När allt kommer omkring så är ju EU:s specialitet att åstadkomma märkliga kompromisser. Däri ligger EU:s sanna storhet.

Sammanfattningsvis: vi måste engagera oss mera redan nu i Brexit-processen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons