Annons

Göran Eriksson:Dags för borgerlig barbecue – med Kristersson på grillen

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Både Socialdemokraternas ras och Sverigedemokraternas uppgång stannar av i SvD/Sifos junimätning. Den nya väljarströmmen går i stället bort från Moderaterna. Om det här blir valresultat är också Ulf Kristersson förlorare – och får det svårare bli statsminister.

Under strecket
Publicerad

1. Vad är det mest intressanta resultatet i SvD/Sifos väljarbarometer i juni?

Dit hör att de två stora rörelserna, som har synts i många undersökningar under maj och juni, nu har stannat av. Det handlar förstås om flykten från Socialdemokraterna, och uppgången för Sverigedemokraterna.

I SvD/Sifos nya mätning ligger S drygt 7 procentenheter före SD – men hos andra opinionsinstitut har skillnaden varit betydligt mindre. Nästan alla andra månader i partiets historia hade dagens Sifo-siffra på 26,1 procent varit en chock – nu är den en påtaglig lättnad. För i den här mätningen är Socialdemokraterna inte på väg att förlora sin käraste ägodel: positionen som största parti.

Han har också liknande problem som sin företrädare Anna Kinberg Batra.

2. Vad finns det mer för intressanta siffror?

Det är förstås att Moderaterna rasar. Problemet för Ulf Kristersson är inte bara att han upplever en ”rekyl på rekylen” och att M nu är tillbaka på den nivå där han började som partiledare i höstas. Han har också liknande problem som sin företrädare Anna Kinberg Batra – partiet läcker till både Centern och Sverigedemokraterna.

Annons
Annons

Lite slarvigt handlar det väl om att man förlorar både väljare som är positiva till invandring, och väljare som inte är det. Det var den politiska spagaten som Anna Kinberg Batra aldrig kom upp ur. Nu upplever Kristersson, som var gymnast i sin ungdom, samma sak.

3. Vad betyder de här siffrorna för Ulf Kristerssons möjlighet att bilda regering?

Ett uppenbart problem är ju att Alliansen förlorar ett parti – fast det såg omöjligt ut så lyckas KD minska signifikant och stannar nu på genanta 2,4 procent. Fyraprocentspärren ligger därmed bortom den statistiska felmarginalen. Alliansen utan KD är betydligt mindre än de rödgröna – och en sådan alliansregering vill inte Centern och Liberalerna vara med i.

Om det här blir valresultatet, så skulle Ulf Kristersson vara en förlorare.

4. Det talas också om att en Moderat enpartiregering skulle kunna vara en lösning – blir det svårare nu?

Om det här blir valresultatet, så skulle Ulf Kristersson vara en förlorare, för Moderaterna är nästan tre procentenheter mindre än i förre valet. Då är det förstås svårare att göra anspråk på statsministerposten. Dessutom är det inte lätt att se hur en sådan moderatregering – omgiven av en trasig och svag Allians och starka Sverigedemokrater – skulle få sin politik genom riksdagen.

Det är också farligt för Moderaterna när den inomborgerliga balansen förändras.

5. Och vad betyder det att Centern återigen har börjar stjäla moderatväljare?

Att det blir dålig stämning på Alliansens barbecue. Det är också farligt för Moderaterna när den inomborgerliga balansen förändras. För ju starkare Centern blir, desto tyngre låter SD:s favoritargument: att det blir svårt för Ulf Kristersson att bedriva en stram migrationspolitik i en regering ihop med Annie Lööf.

Och om väljarna som vacklar mellan M och SD börjar tänka så – då kan Moderaterna tappa ännu mer före valet.

Efter reklamen visas:
MELLAN RADERNA Slaget om arbetarväljarna
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons