Annons

Dags för en helkväll tillägnad litteraturen

Lina Wolff, Jonas Gardell, Alice Bah Kuhnke och Leif GW Persson.
Lina Wolff, Jonas Gardell, Alice Bah Kuhnke och Leif GW Persson. Foto: Dan Hansson, Carolina Brymo, Thomas Oneborg.

Den 14 november är det återigen dags för Bokens dag på Oscarsteatern i Stockholm, där bland annat SvD:s anrika litteraturpris delas ut. Då presenteras även vinnarna av det nyinstiftade SvD:s lilla litteraturpris, som i år delas ut av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Under strecket
Publicerad

Lena Einhorn.

Foto: Jessica Gow / TT Bild 1 av 4

Jonas Gardell.

Foto: Stellan Herner. Bild 2 av 4
Foto: Janerik Henriksson / TT Bild 3 av 4

Lina Wolff.

Foto: Christine Olsson / TT Bild 4 av 4

”Vårt försök att låta bokläsarna se, höra och träffa några av de författare som väckt uppmärksamhet genom sina aktuella böcker.” Så beskrev Ingmar Björkstén, som senare skulle bli kulturchef, Bokens dag när evenemanget arrangerades på Södra Teatern 1976. 40 år senare är Björksténs programförklaring i allra högsta grad gällande.

– Bokens dag är ett utmärkt tillfälle att låta våra läsare stifta bekantskap med angelägna författarskap och komma närmre inpå några av de böcker som präglat litteraturåret, säger Lisa Irenius, SvD:s kulturchef.

Då liksom nu består litteraturkvällen av samtal mellan författare och SvD:s medarbetare, bland annat möter Lisa Irenius akademieledamoten Peter Englund i ett samtal om minne och skrivande, ett tema som under hösten även aktualiserats i SvD Kulturs populära serie ”Jag minns”.

Ännu äldre än Bokens dag är SvD:s litteraturpris som delas ut sedan 1944. Då bestod prissumman av 5000 kronor och bland andra prins Wilhelm satt i juryn. Priset tilldelas en lovande svensk författare i stark utveckling som är aktuell med ett nyutkommet verk, och de nominerade till årets litteraturpris är Sara Mannheimer, Lina Wolff, Linda Boström Knausgård och Eija Hetekivi Olsson.

Annons
Annons

Lena Einhorn.

Foto: Jessica Gow / TT Bild 1 av 4

Jonas Gardell.

Foto: Stellan Herner. Bild 2 av 4
Foto: Janerik Henriksson / TT Bild 3 av 4

Lina Wolff.

Foto: Christine Olsson / TT Bild 4 av 4
Lena Einhorn.
Lena Einhorn. Foto: Jessica Gow / TT

Med på scen under årets Bokens dag är bland andra Lena Einhorn, som samtalar om sin nya roman ”Madeleine F” med SvD:s teaterkritiker Lars Ring. Jonas Gardell och fotografen Stellan Herner samtalar med Erika Hallhagen, kritiker och biträdande redaktör för SvD:s kulturmagasin, om fotoboken ”Bara på besök”, där Gardells liv och karriär porträtteras.

Jonas Gardell.
Jonas Gardell. Foto: Stellan Herner.

Leif GW Persson är i höst aktuell med sin 13:e bok ”Kan man dö två gånger? En roman om ett brott”, där kommissarie Evert Bäckström får en oväntad medhjälpare i form av en ung sjöscout. Han samtalar om boken med Adam Svanell, redaktör för SvD:s kulturmagasin.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Författaren Lina Wolff fick ett rejält genombrott med sin första roman "Bret Easton Ellis och de andra hundarna" som utkom 2012. Hon intervjuas på scen av SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy om sin nya roman ”De polyglotta älskarna”. Det är en tredelad berättelse som tar oss från Saltsjöbaden till ett adligt matriarkat i Rom via World Trade Center. Boken är även nominerad till SvD:s litteraturpris och till Augustpriset.

Lina Wolff.
Lina Wolff. Foto: Christine Olsson / TT

För första gången ska även SvD:s lilla litteraturpris delas ut. I år firar den svenska tryckfrihetsförordningen 250 år och i och med detta ordnade SvD en novelltävling för unga skribenter upp till 15 år, för att uppmuntra till läsning och skrivande. Kulturminister Alice Bah Kuhnke delar ut priset till de allra första pristagarna och vinnaren belönas med ett diplom och en prischeck på 10 000 kronor. Dessutom blir det ett hederspris på 5 000 kronor till bästa yngre författare upp till 12 år. Över 800 bidrag, från barn och unga runt om i landet, är med och tävlar om SvD:s lilla litteraturpris.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons