Annons

Janerik Larsson:Dags för en ny kapitalism?

Bill Gates
Bill Gates Foto: Nati Harnik

”Kapitalismen är död - leve kapitalismen!” Det är rubriken på Dagens Industris förstasida idag. Andreas Cervenka redogör för den diskussion som startats bland annat av Financial Times med dess nya ”Moral Money”-sektion.

Under strecket
Publicerad

Det är de amerikanska storföretagschefernas organisation Business Roundtable som satt fart på debatten med ett inlägg som går ut på att företagens ägare inte är de som ska dra fördel av företagens vinster.

I praktiken handlar den striden om en kamp mellan storföretagens VD:ar och företagens aktieägare.

Det man lätt glömmer bort i den diskussionen är att företagens ägare i dag i mycket stor utsträckning utgörs av pensionsförsäkringsbolag som t ex de svenska bolag som hanterar tjänstepensionerna.

I FT (ft.com)skrev härom dagen Harvard Law School-professorn Jesse Fried en mycket tänkvärd artikel,. Han påpekade där:
Shareholder primacy is what keeps managers accountable and allows capital to flow where it is needed in the economy. Here’s why things won’t change: shareholder primacy is hard-wired into these companies’ legal arrangements, known as corporate charters.

Det är avtalet mellan ägarna och VD:arna som gör att VD:arna har ett ansvar som sätter aktieägarna i första rummet. De juridiska dokument som styr företagen bygger på detta.

Föreställningen att storföretagens VD:ar efter eget gottfinnande skulle kunna hantera företagens pengar är nog att betrakta som en tillfällig trend; en debatt som inte kommer att skapa några genomgripande förändringar.

Företagsägare som Bill Gates kan sedan använda sina vinster för de syften de prioriterar. Men det är en helt annan sak.

Jag har tidigare skrivit om detta ämne här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons