Annons

Janerik Larsson:Dags för företagarrörelsen?

Dags för fler handskakningar?
Dags för fler handskakningar? Foto: Jonas Ekströmer
Under strecket
Publicerad

Samtidigt som regeringen utreder vinsttak för ”välfärdsbolag” ökar kommuner och landsting köpen av kärnverksamhet från privata företag och idéburna utförare, förra året med 6 procent till 110 miljarder kronor. Av pengarna går drygt 95 miljarder till privata företag. Det visar Sveriges Kommuners och Landstings (SKL) rapport Köp av verksamhet 2015, som släpps nästa vecka.

Det berättar SKLs tidning Dagens Samhälle idag.

Detta är en politiskt betydligt intressantare nyhet än den moderata ledningens utspel i frågan som fått det heltokiga namnet ”vinst i välfärden”.

Heltokigt därför att det debatten egentligen handlar om är frågan om stat, kommuner och landsting ska köpa varor och tjänster från företag eller inte. Om inte så gäller det för stat, kommuner och landsting att själva driva dessa verksamheter.

Det är exakt vad Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet vill.

Vad socialdemokraterna egentligen vill är högst oklart.

Eftersom begreppet vinst alltid varit något som förvirrat medborgarna i vårt avlånga land (Tipset? Lotto? Spel?) har problemformuleringen ”vinst i välfärden” tvingat in politikerna som i bästa fall egentligen förstår vad det handlar om i en knepig, defensiv position.

Annons
Annons

Det är den defensiva positionen som är moderaternas utgångspunkt i dagens utspel.

Ur ett näringslivsperspektiv kan man konstatera att nästan inga politiker är att lita på. Näringslivet måste sköta sin långsiktiga opinionsbildning själv. Och då talar jag inte bara om kampanjer etc utan också om att se till att en bred företagarrörelse sköter samtalet om företagandets roll i ett gott samhälle. Och om hur alternativet ser ut.

Det centrala att förklara är att man gör vinst på att man gör något bra. Detta är fortsatt en stor nyhet för många som fortsatt lever i tron på lögnerna som spreds 2011 om kissblöjor etc.

Jag antar att man ska tolka dagens moderata utspel ungefär så här:

M vill ogärna att i armkrok med SD och i konflikt med S trumfa igenom fortsatt ”vinst i välfärden”. Dessutom är SD inte att lita på. Inte helt, särskilt inte i denna fråga. Den som inte lyssnat på hur Åkesson svarade på denna fråga i Ekots lördagsintervju bör göra så.

M vet att en god del av S (särskilt i kommuner och landsting) fasar för tanken att själva driva all "välfärd". Det är ju inte minst S i landsting/kommuner som drivit på "privatiseringen". Nu sträcker M ut handen till denna hittills tysta men alls inte obetydliga maktfaktor inom S.

Fortsättning följer - antagligen till efter valet 2018.

I grunden är allt detta helt förfärligt och djupt skadligt för landet. Men det politiska spelet fortsätter så länge inte den allmänna opinionen förstår hur skadliga de vitt spridda vanföreställningarna är. Hur den mediala uppmärksamheten låtsas som om alla problem i ”välfärden” handlar om att medborgarna erbjuds valfrihet. Osv.

.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons