Annons

Birgitta Forsberg:Dags för hårdare karensregler, Bolund

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Martin Noréus som rekryteras från Finansinspektionen till Handelsbanken.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Martin Noréus som rekryteras från Finansinspektionen till Handelsbanken. Foto: Tomas Oneborg, Magnus Hjalmarson Neideman

Myndighetschefer kan inte vara livegna. Men de måste ha omdöme om vad som är lämpligt. När nu Martin Noréus inte har den klarsyntheten bör Per Bolund införa hårdare karensregler.

Under strecket
Publicerad

För ett litet land med en ännu mindre finansbransch finns det två vägar att gå.

Antingen kan man låta alla tillhöra ett enda mysigt finansgäng som simmar runt i samma ankdamm – oavsett om några för tillfället jobbar på Finansinspektionen och andra jobbar på bank. Eller också kan man försöka ha en ordentlig rågång mellan tillsynsmyndigheten och bankerna. Eller åtminstone långa karenstider för jobbyten.

Vilken väg Sverige hittills har valt att gå har länge varit uppenbart. Men onsdagens simhopp, eller kanske swinghopp, slår ändå rekord. Finansinspektionens biträdande generaldirektör Martin Noréus blir chef för regelefterlevnad på Handelsbanken.

Den fransktalande ekonomen Martin Noréus har varit chef för myndighetens banktillsyn. Dessutom har 45-åringen tidigare varit vikarierande generaldirektör.

När det gäller kontakterna med Swedbank var han nyligen myndighetens högsta chef, eftersom generaldirektör Erik Thedéen jävade ut sig på grund av sin vänskap med Swedbanks före detta styrelseledamot Peter Norman. Som i sin tur tidigare var finansmarknadsminister (M).

Annons
Annons

Ja, att spela ”Vem känner vem?” i finansbranschen är ingen svår sak. Det är bara att simma runt lite i dammen för att förstå att mängden kontakter i det närmaste är oändlig.

Det är anmärkningsvärt att tillsynsmyndighetens näst högsta chef går till en av de banker myndigheten reglerar.

Ändå är det synnerligen viktigt att de som jobbar på tillsynsmyndigheten, som ska se till att banker och försäkringsbolag följer reglerna, inte tar andra hänsyn – till vänner som jobbar på bankerna eller till en framtida bankkarriär med högre lön.

Korruptionsexperten Louise Brown berättar för SvD att Martin Noréus den 6 september redogjorde för hur inspektionen lär upp juniorer bara för att se dem dubblera lönen när de försvinner ut till banker och advokatbyråer. Två veckor senare beslutar sig Noréus alltså själv för att dra vidare till en bank.

Finansinspektionen får inte vara en trampolin till ett bättre jobb mitt i dammen, på en storbank.

Så verkar det heller inte ha varit för Martin Noréus. Han har gjort karriär på Finansinspektionen i tio år och får nu sitta i karantän i ett halvår. Ändå är det anmärkningsvärt att tillsynsmyndighetens näst högsta chef går till en av de banker myndigheten reglerar.

Givetvis kan inte biträdande generaldirektörer vara livegna. De måste få byta jobb. Men då det inte finns stränga regler om vilka jobb som kan komma i fråga faller det på en så hög chef att ha omdöme om vad som är lämpligt. Och det här är knappast lämpligt.

Samtidigt är förstås Martin Noréus ett verkligt kap för Handelsbanken. Inte nog med att han förstår vilka regelkrav som gäller, han är insatt i de andra storbankerna. Tidigare har han även jobbat på SEB, som rådgivare åt vd.

Han lär inte få några större problem när han diskuterar med myndigheten som representant för Handelsbanken.

Dessutom känner Martin Noréus många personer på inspektionen väl. Han lär inte få några större problem när han diskuterar med myndigheten som representant för Handelsbanken.

Den iskalla kritikstorm som Martin Noréus nu kan få utstå lär den tidigare furiren kunna simma igenom. När han gjorde lumpen som jägare i Arvidsjaur tränade han sig i arktisk överlevnad i 300 dagar.

Men frågan är om politikerna klarar det. Eftersom det inte går att lita på omdömet hos Finansinspektionens toppskikt bör finansmarknadsminister Per Bolund (MP) införa betydligt hårdare karensregler.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons