Annons

Catarina Kärkkäinen:Dags för invandrarna att go home igen?

Den svenska konkurrenskraften hotas av att svenska företag inte får tag i rätt arbetskraft.
Den svenska konkurrenskraften hotas av att svenska företag inte får tag i rätt arbetskraft. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sveriges liberala inställning till arbetskraftsinvandring är någonting att vara stolt över.

Under strecket
Publicerad

Sveriges migrationspolitik riskerar att haverera. Det skriver tankesmedjan Tiden, som drivs av Socialdemokraterna, LO och ABF, i Dagens Nyheter. En marknadsliberal kraftig ökning av invandringen skulle pressa ned löner och urholka välfärden.

En högernationalistisk linje leder till avhumanisering och främlingsfientlighet. Därför måste arbetskraftsinvandringen begränsas starkt, skriver chefen Daniel Färm.

Den klassiska fackliga positionen är driven av samma mekanism som gör att företrädare gärna ser en liten brist inom respektive yrke, och får fackförenings-rörelsen att ropa ”go home” till lettiska arbetare. Det handlar om att bevaka sina egna intressen.

Socialdemokraternas retorik har låtit likadan ett tag nu. ”Vi kan inte ha ett system, i Sverige, där jobb, som kan göras av arbetslösa människor, som finns här, eller nyanlända som har kommit till Sverige, ska gå till personer som hämtas från andra kontinenter”, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens för ett år sedan.

Så mycket för solidariteten. År 2018 beviljades drygt 20 800 arbetstillstånd. Bland personerna utanför EU kom flesta från Thailand och Indien. De vanligaste yrkeskategorierna var bärplockare och odlare följt av it-specialister, civilingenjörsyrken och snabbmatspersonal. Det är 20 800 personer som med stor sannolikhet har lyckats förbättra sina liv, med en självförsörjning som torde vara positiv för den som vill motverka avhumanisering och främlingsfientlighet.

Och så mycket för tillväxten. Den svenska konkurrenskraften i den globala ekonomin hotas av att svenska företag inte får tag i rätt arbetskraft. Inom flera sektorer är behovet av arbetskraft mycket stort, och andelen företag som inte hittar den arbetskraft som de behöver ökar kraftigt. Sju av tio företag hindras att anställa av detta skäl. Sveriges rykte som ekonomi att växa i har också skadats av de senaste årens utvisningar av kompetent arbetskraft.

Det finns en diskussion att föra om självförsörjning och rätten till sociala förmåner. Men ekonomin är inte ett nollsummespel i vilket den enas vinst är den andres förlust. Samhället som helhet blir rikare av att våra företag kan växa. Det kanske inte spelar någon roll hos Socialdemokraterna och LO. Men Sveriges liberala inställning till arbetskraftsinvandring är någonting att vara stolt över.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons