Annons

Per Gudmundson:Dags för Moderaterna att bjuda till rejält

Viss ansträngning krävs förstås, men Ulf Kristersson och Moderaterna borde inte ha så svårt att övertrumfa Socialdemokraternas bud till Centerpartiet.
Viss ansträngning krävs förstås, men Ulf Kristersson och Moderaterna borde inte ha så svårt att övertrumfa Socialdemokraternas bud till Centerpartiet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Under strecket
Publicerad

I måndags meddelade Annie Lööf att Centerpartiets förhandlingar med Socialdemokraterna inte hade nått ända fram. På onsdagen röstades övergångsregeringens budget ner. I fredags avvisade riksdagen Stefan Löfven som statsminister. Regeringsalternativen till vänster är prövade. Det är klar parlamentarisk majoritet för ickesocialistisk politik.

Det logiska nu vore en Alliansregering, att styra på den borgerliga budget som antagits. Men då Lööf redan en gång har nobbat Ulf Kristersson, torde detta kräva att Moderaterna erbjuder något mer än förra gången.

”S har gjort stora konkreta eftergifter på skatteområdet, bostadsmarknad och arbetsmarknad”, sade Stefan Löfven vid sin presskonferens efter de havererade förhandlingarna. Konkret betydde det, enligt läckor till pressen, avskaffad värnskatt, fri hyressättning i nybyggnation och att regeringen skulle sätta tryck på arbetsmarknadens parter att reformera turordningsreglerna.

Här finns en bottenplatta för M att bygga ett nytt erbjudande på. C krävde därutöver infrastruktursatsningar på landsbygden, och nya byggregler för glesbygd.
Det låter sammantaget inte som några större stötestenar. Kristersson borde tvärtom kunna bjuda över rejält.

Värnskatten är skadlig, då den bestraffar arbete och förkovran. Det enda positiva med den är att den vore i det närmaste gratis att skrota. 98 procent av de förlorade intäkterna från värnskatten skulle staten i stället få in på grund ökat arbetsutbud. Det vet S. Därför var de beredda att släppa den.

Mindre känt är att även ett avskaffande av den statliga inkomstskatten till 78 procent skulle vara självfinansierande (se Ekonomisk debatt 3/-18). Här finns lågt hängande frukt i förhandlingar med C.

På samma sätt kan man enkelt överträffa Löfvens bud om arbetsrätten, kanske med utökat undantag i turordningsreglerna för mindre företag.

I bostadsfrågan kan man erbjuda fri hyressättning inte bara vid nyproduktion, utan också vid nya hyresgäster i befintligt bestånd.

Det, och den redan givna möjligheten att när som helst hoppa av samarbetet, borde vara en god start på ett bud till Centern.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons