Annons

Janerik Larsson:Dags för OPS come back?

Riksdagen
Riksdagen Foto: Jonas Ekströmer

De flesta är överens om att Sverige har byggt upp en infrastrukturskuld. Vårt land har både underinvesterat i ny infrastruktur och försummat underhållet. Sett till totala transportinfrastrukturinvesteringar i förhållande till BNP har Sverige långa perioder legat under genomsnittet för länderna i OECD. Det här skapar förstås ingen feelgood-faktor i tider när allt fler ifrågasätter om kärnstaten levererar vad samhällskontraktet en gång lovade. Men det finns lösningar som borde vara lågt hängande frukt

Under strecket
Publicerad

Det skrev Stefan Stern nyligen i en tankeväckande krönika i Affärsvärlden.

Han berör ett ämne som av lite olika skäl blivit politiskt oberörbart: OPS, Offentlig-privat samverkan.

Lyssna på Stern:

I Nederländerna expanderades nyligen nationella motorvägar med hjälp av OPS, och det övervägs för det omfattande underhållsprogrammet för broar och tullar. I Norge går man vidare med OPS för viktiga vägprojekt. Likaså utvecklas samverkansmetoden i Storbritannien, Tyskland och USA liksom i flera andra länder.

Den privata OPS-parten ersätts för infrastrukturtjänsterna via brukaravgifter när infrastrukturobjektet är färdigbyggt. Detta har givit starka incitament att färdigställa infrastrukturobjektet så fort som möjligt. Underhållet blir mer kontinuerligt och effektivt.

Han avslutar med ett konkret förslag:

Riksdagspartierna säger sig vilja hålla ihop Sverige, och minska alla sorters avstånd mellan stad och land. Med långsiktiga spelregler för privat kapital att aktivt bidra inom främst större nationella projekt, så kan statens resurser snabbare användas till investeringar som är viktiga regionalt eller lokalt. Regeringen drar nu frågan om OPS i långbänk. Men de två regeringspartierna har endast 33,2 procent av mandaten i riksdagen. Om de andra riksdagspartierna fattar majoritetsbeslut så skulle detta ligga utanför januariöverenskommelsens 73 punkter. Ett beslut om OPS skulle inte försvaga budgeten. Det skulle ha potential att släppa loss ett nytt betydelsefullt samarbete mellan staten och kapitalet.

Onekligen en intressant frågeställning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons