Annons

Janerik Larsson:Dags för rejält nytänkande

 Vad säger Katarina Lundahl, chefsekonom på fackförbundet Unionen om förslag att vässa svensk konkurrenskraft genom att förnya kollektivavtalen?
Vad säger Katarina Lundahl, chefsekonom på fackförbundet Unionen om förslag att vässa svensk konkurrenskraft genom att förnya kollektivavtalen? Foto: Pontus Lundahl
Under strecket
Publicerad

Att ge sig ut i samhällsdebatten i en viktig och intressant samhällsfråga direkt efter Almedalsveckan är vanligtvis inte särskilt tacksamt.

Även om det är valår så går det samhällspolitiska Sverige i dvala när Almedalen har summerats.

På DNs debattsida finns idag ett intressant inlägg som kanske kommer att röna ett sådant öde, att dö i tysthet.

”Dagens kollektivavtal har blivit en allvarlig bromskloss på svensk arbetsmarknad. Nu behövs moderna avtal som hjälper individen att behålla balansen i livet och säkrar företagens konkurrenskraft. Vi vill öppna för individualiserade avtal som är anpassade till människors olika livs­faser, skriver företrädare för fackförbundet Civilekonomerna. ”

Jag hade väntat mig att det skulle vara det ofta nytänkande fackförbundet Unionen (fusionen mellan Industritjänstemännen och Handelstjänstemännen) som skulle göra ett sådant utspel.

Nu blev det i stället ett av SACO-förbunden som på allvar adresserade ett faktum som varit uppenbart mycket länge, nämligen att kollektivavtalssystemet med rejäl marginal överlevt sitt bäst-före-datum.

Det som Civilekonomerna inte nämner men som hör ihop med artikelbudskapet är att arbetsrätten som skapades av politiska skäl för 1970-talets arbetsmarknad är i ett lika stort behov av en minst sagt rejäl revidering.

Hur det ska gå för dagens utspel är alltså svårt att förutspå, men det är ett välkommet friskhetstecken från en kollektivavtalspart.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons