Annons

MP-politiker: Damberg måste ta sitt ansvar

Vi är många miljöpartister som anser att kulturminister Amanda Lind på ett orättfärdigt sätt fått skulden för den situation som uppkommit, skriver artikelförfattarna.
Vi är många miljöpartister som anser att kulturminister Amanda Lind på ett orättfärdigt sätt fått skulden för den situation som uppkommit, skriver artikelförfattarna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är dags för ansvariga socialdemokrater i regeringen att ta kulturens villkor under coronakrisen på allvar. Regelverket måste ses över så att det går att ha fler smittsäkra kulturevenemang. Det skriver miljöpartistiska kulturpolitiker från hela landet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

DEBATT | KULTURPOLITIK

Vi ser alla hur kulturen blöder. Coronakrisen har slagit stenhårt mot den bransch som vi älskar så mycket. Det är små likaväl som stora artister och kulturskapare som drabbas, och även om de större säkert har marginaler så de klarar sig, så sysselsätter de en hel rad närbesläktade näringar, som scenarbetare, ljud- och ljustekniker, logistik- och transportsektor, restaurang- och livsmedelsnäring och många fler.

Vi är många miljöpartister som anser att kulturminister Amanda Lind på ett orättfärdigt sätt fått skulden för den situation som uppkommit. Faktum är att Amanda Lind agerade snabbt och resolut när krisen var ett faktum. Kulturministern har utarbetat och drivit igenom fyra omfattande stödpaket till kulturlivet samt två till mediesektorn. Totalt handlar det om nästan 1,7 miljarder kronor till arrangörer av kultur, scenkonstinstitutioner och museer, frilansande konstnärer och kulturskapare, kommuner och regioner, medier och många fler. Det är åtgärder som saknar motstycke i vårt land.

Men det betyder inte att kulturlivet är räddat. Nu måste också regelverket för smittbekämpningen uppdateras så att kulturverksamheter så smått kan komma igång, givetvis utan att smittskyddsarbetet äventyras. Det är bruket av ordningslagen som gör att människor kan trängas i tusental i köpcentrum, badstränder och i kollektivtrafiken, men om en anlitad artist halar fram en gitarr betraktas det som allmän sammankomst och är därmed förbjudet. Det är en absurd och orimlig ordning. Det är inrikesminister Mikael Damberg som ansvarar för ordningslagen och därmed har ansvaret att rätta till detta.

Annons
Annons

Det främjar inte heller smittskyddsarbetet. När människor ser att folk trängs i köpcentret, men att 50 personer inte ens med väl tilltagen fysisk distans kan uppleva en konsert tillsammans, skapar denna brist på logik en känsla av att reglerna inte är genomtänkta. Det underminerar smittskyddsstrategin. När människor inte har förtroende för strategin är risken stor att dess riktlinjer inte efterlevs. Därför är det viktigt att hitta en utformning som uppfattas som logisk och vettig och möjliggör kulturlivets successiva återstart, utan att smittskyddsarbetet äventyras.

Det är rimligt att 50 eller fler personer kan samlas så länge åtgärder för att minska smittspridning kan upprätthållas. Musikälskare smittar inte mer än shopparna i köpcentret eller soldyrkarna på stranden. Här måste Mikael Damberg agera och svara upp mot Amanda Linds engagemang för kulturlivet och se till att rimliga regler tas fram så att konserter och andra kulturverksamheter kan genomföras.

Men fler åtgärder behövs. Det måste upprättas en dialog mellan kulturlivets aktörer och Folkhälsomyndigheten, så att kulturens perspektiv löpande kommer myndigheten till del. Vidare behöver våra frilansare och egenföretagare få verkningsfulla stöd under den akuta krisen samt tillgång till fungerande trygghetssystem såväl under krisen som på sikt. De krisstöd som Amanda Lind genomfört behöver förlängas eftersom restriktioner alltjämt kommer att behöva ligga kvar i någon form. Det måste få kosta pengar att rädda vårt kulturliv. Strama statsfinanser i all ära, men systemen är trots allt till för människorna och inte tvärtom.

Annons
Annons

Det är nu dags för ansvariga socialdemokrater i regering att bidra till att ett mer konsekvent och träffsäkert regelverk för smittskyddsarbete kan tas fram. Så att fler kulturevenemang kan genomföras på ett smittskyddssäkert sätt. Kulturen är värd att satsa på, och om man därtill uppnår en stärkt legitimitet för själva smittskyddsstrategin så är en dubbel vinst vunnen. Så socialdemokrater, kroka arm med Amanda Lind och bidra till att kulturen får det stöd den behöver!

Madeleine Jonsson
kulturnämnden Västra Götalandsregionen
Thereze Almström
kulturnämnden Göteborgs Stad och Göteborgs Stadsteater
Ida Nilsson
kulturnämnden Region Skåne
Gustav Svanborg Edén
kulturnämnden i Malmö
Micke Seid
kulturnämnden Stockholms stad
Marja Sandin-Wester
styrelsen Kulturhuset-Stadsteatern Stockholm och stiftelsen Strindbergs Intima teater och Strindbergsmuseet Stockholm
Aviva Barczewska
Stockholms läns museum Region Stockholm
Monika Aune
kulturnämnden Region Örebro län
Björn Immerstrand
kultur- och fritidsnämnden i Linköping
Ulla Hultberg
kultur- och fritidsnämnden i Jönköping
Lars Dalesjö
kulturnämnden i Helsingborg
Hanna Werner
kulturnämnden i Borås
Nisse Carlsson Lundbäck
kultur- och fritidsnämnden i Södertälje 
Kajsa Johansson
kultur- och fritidsnämnden i Solna
Helene Börjesson
kultur- och fritidsnämnden i Gävle
Bengt Samuelsson
kultur- och kompetensnämnden Region Gävleborg
Ami Rooth
kulturnämnden i Katrineholm
Anders T Carlsson
Kulturnätverket i MP Göteborg
Tina Wallenius
kulturnätverket Göteborg
Lena Berglund
kultur- fritid- och tekniknämnden i Falkenberg
Anna Wilen
kultur- och fritidsnämnden i Karlstad
Jonny Elzaouki
kultur- och fritidsnämnden i Södertälje
Ingela Bengtsson
kulturnämnden i Strängnäs
Arberesha Sabani
kultur- och fritidsnämnden i Hässleholm
Gunnel Bergman
kultur- och fritidsnämnden i Piteå
Thomas Dahlberg
kultur- och fritidsnämnden i Östersund
Kenth Carlson
kultur- och fritidsnämnden i Falun
Ylva Hammar
kultur-och fritidsberedningen Region Gotland
Mursal Isa
kultur-och bildningsnämnden i region Dalarna
Lothar Bellgardt
kultur- och fritidsnämnden i Luleå
Kent-Ove Bengtsson
kultur- och utvecklingsnämnden i Laholm
Gunnel Bergman
Musik i Uppland, region Uppsala
Michael Anderberg
kultur och fritid i Vaggeryds kommun
Carina Riberg
kultur- och fritidsnämnden i Kumla
Anders Blom
kultur- och fritidsnämnden i Falköping
Karin Urbina Rutström
nämnden för teknik, fritid och kultur i Vaxholm 
Bengt Holwaster
kultur- och fritidsnämnden i Nynäshamn
Inga-Lena Persson
välfärdsnämnden Härryda kommun
Sonny Landerberg
kultur- och fritidsnämnden i Ale kommun
Roland Thord
kultur- och fritidsnämnd i Simrishamn
Kia Nordqvist
Film i Väst och utskottet Samhällsutveckling Orust kommun
John Hultberg
Jönköpings Läns Museum
Kerstin Monk
Folkteatern Gävleborg
Solveig Falk
kultur- och fritidsnämnden i Tomelilla
Eva-Lill Nilsson
kultur- och fritidsnämnden i Skövde
Bernhard Huber
MP Solna
Nils Seye Larsen
MP Umeå
Johan Sundqvist
MP Västernorrland
Jan Riise
MP Halland
Malin Sommanö
MP Södertälje 
Angela Everbäck
Region Skåne och Vellinge kommun

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons