Annons

Kindberg kan få fyra års fängelse

Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg står åtalad för grov ekonomisk brottslighet. Arkivbild.
Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg står åtalad för grov ekonomisk brottslighet. Arkivbild. Foto: Mats Andersson/TT

Minst fyra års fängelse. Den påföljden yrkar åklagaren på för Östersund FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, som tillsammans med två andra män står åtalad för grov ekonomisk brottslighet.

– Daniel Kindberg har varit drivande i den här brottsplanen, det råder inget tvivel om det, säger åklagare Niklas Jeppsson.

Under strecket
Beatrice Nordensson / TT
Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på fleråriga fängelsestraff för Daniel Kindberg och de två andra män som åtalats för grov ekonomisk brottslighet vid Ångermanlands tingsrätt.

– Jag menar att de här tre gärningsmännen ska sammantaget dömas för brotten till straff från tre till fyra års fängelse, sade åklagare Niklas Jeppsson.

När det gäller Östersunds fotbollsklubbs tidigare ordförande Daniel Kindberg yrkar åklagaren på det längre straffet – fyra års fängelse. Han yrkar också på sju års näringsförbud.

De tre ska också gemensamt återbetala 15 miljoner kronor till de drabbade företagen.

– Vinningens ska förverkas enligt principen att brott inte ska löna sig, sade Niklas Jeppsson.

Enligt Jeppson har gärningen som männen begått varit "förslagen" och orsakat mycket stor skada. Och spindeln i brottsnätet har varit Daniel Kindberg.

– Daniel Kindberg har varit drivande i den här brottsplanen, det råder inget tvivel om det, säger åklagare Niklas Jeppsson.

De två åklagarna, Niklas Jeppsson och Peter Jonsson, framförde under slutpläderingen att de anser det är bevisat att arbete som motsvarar de fakturor som skickats inte har utförts, och det bygger de på tre saker:

Annons
Annons

Dels har det inte funnits personal för att utföra arbetena, det har inte funnits kostnader i Sollefteåföretaget som skulle visa på att man utfört något arbete av det påstådda slaget och slutligen så är det ingen som har sett Sollefteåföretaget arbeta på platsen och utföra arbetet.

Åklagarna anser det också bevisat att det funnits en plan som gått ut på att via de andra inblandade bolagen skaffa fram pengar till Östersunds fotbollsklubb vars ekonomi varit krisande.

– Man har gjort det här i ett gemensamt upplägg och en brottsplan att föra ut pengar från Östersundshem och Fältjägaren via Peab till det här företaget i Sollefteå.

Under åklagarens slutplädering satt Daniel Kindberg bredvid sin advokat Olle Kullinger med sänkt huvud och antecknade flitigt. Ibland tittade han upp och tog en klunk ur en liten vit plastmugg. Efter förhandlingen verkade han inte lika uppåt och positiv som han varit flera av de andra dagarna. Men han var inte förvånad över det straff som åklagaren vill att han ska dömas till.

– Det var ganska väntat, det har ju indikerats hela tiden, sade Kindberg.

Men sedan avlossade han en ordentlig bredsida mot åklagarens slutplädering och utredningen i stort.

– Det som jag reagerade på var ju de många självmål som han gjorde, i fotbollstermer. Och sedan naturligtvis, vilket inte berörts, men vilket kanske berörs i morgon, de stora fallgroparna som utredningen har haft och de märkliga metoderna.

I morgon tisdag avslutas rättegången med att advokaterna håller sina slutpläderingar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons