Annons

”Dags för Sverige att förklara var man står”

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion Saudikrisen
Publicerad

Pressen på Saudiarabien ökar och allt fler länder kräver svar på omständigheterna kring mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Men från svenskt håll har ännu ingen markering mot regimen kommit. Något som får kritik. – Det är dags för Sverige att förklara för världen var man står någonstans när det gäller de mänskliga rättigheterna, säger människorättsjuristen Parul Sharma i SvD:s Ekonomistudion, som är kritiskt till Sveriges agerande.

Parul Sharma, människorättsjurist, menar att det måste komma en tydligare markering från svenskt officiellt håll. Händelsen är allvarlig och många företag, banker och länder har redan valt att bojkotta Saudiarabien som en markering mot regimen.

– Det här är väldigt allvarligt. Pressfriheten i Saudiarabien är en stor utmaning redan och är på den absoluta botten. Det rapporteras om hur landet fängslar och torterar bloggare och reportrar regelbundet. Jamal Khassoggi var emellanåt oppositionell och ville se reformer i landet. Mordet blir tyvärr ytterligare ett fall som visar på hot och tortyr på de som arbetar inom media, säger hon.

Tysklands Angela Merkel har i Europa varit den som markerat tydligt mot den saudiska regimen. I januari stoppade regeringen i Berlin exporten på grund av Saudiarabiens roll i kriget i Jemen. Det ledde till mycket spända relationer med Saudiarabien. I helgen kom beskedet att Merkel helt stoppar den tyska vapenexporten till Saudiarabien på grund av journalistmordet.

Annons

– Och det är något som Sverige måste ta efter. Just nu menar regeringen att vår vapenexport är liten och utgörs av reservdelar till vapensystem. Ännu mer anledning till att då sluta sälja till ett land som har de lägsta nivåerna i frågor som rör mänskliga rättigheter, som för ett krig mot Jemen vars barn nu varje dag dör av svält, världens största humanitära kris. Ett krig där våra reservdelar används mot befolkningen, säger Parul Sharma och fortsätter:

– Sverige har en förbjuden kärlekshistoria med Saudiarabien. Vi har haft affärer i landet de senaste 70 åren och samtidigt varit tysta kring landets dåliga ranking vad gäller mänskliga rättigheter. Vi talar sällan om hur illa det är och premierar istället vår egen vapenexport och annan export.

Under förra året gjordes affärer med Saudiarabien för mångmiljardbelopp och landet är Sveriges viktigaste exportmarknad i Mellanöstern. Bland de svenska bolagen verksamma i landet finns Ericsson Ikea, ABB, Scania och H&M.

Parul Sharma är kritisk till att det på delstatliga Business Swedens hemsida enbart står beskrivet om affärsmöjligheterna, etableringsstöd och den växande unga befolkningen i landet som ska attrahera fler svenska bolag.

– Men det står inget om Saudiarabiens problem kring mänskliga rättigheter och hållbarhetsfrågor och stöttning i dessa affärsutmaningar.
Borde Sverige markera tydligare?

– Absolut! Det är dags att förklara för världen var Sverige står någonstans. Minoriteters rättigheter i Saudiarabien har aldrig varit så små som de är nu.

Hon menar att om IMF-chefen, företagsledaren och entreprenören Richard Branson, Frankrikes finansminister, taxitjänsten Uber och New York Times kan markera genom att hoppa av den pågående stora investeringskonferensen i landet så borde Sverige kunna göra likadant.

Vad hoppas du av utvecklingen nu?

– Jag hoppas att EU tar ett krafttag mot vapenexporten så att samtliga 28 EU-länder tar ett gemensamt beslut om förbud. Jag tror inte att Saudiarabien kommer att beträffa 28 länder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons