Annons

Dålig beredskap hos MSB inför bränderna

Flygbild över skogsbranden i Ljusdal – en av flera storbränder som just nu får landets räddningstjänster att gå på knäna.
Flygbild över skogsbranden i Ljusdal – en av flera storbränder som just nu får landets räddningstjänster att gå på knäna. Foto: Maja Suslin/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Brist på personal, sakkunniga och materiel. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) var på flera punkter oförberedd inför brandsommaren, visar en granskning av Dagens Nyheter.

Tidningen har tagit del av myndighetens interna rapporter där det bland annat framgår att brandslangarna började ta slut redan i juni, att papperskartor inte finns tillgängliga och att experter på skogsbrandrisk saknas.

– Hur man kan befinna sig i den situationen är obegripligt. Med tanke på myndighetens viktiga uppdrag måste de alltid åtminstone kunna prestera en minimibemanning, säger Aud Sjökvist, regeringens utredare av branden i Västmanland 2014, till DN.

Generaldirektör Dan Eliasson säger till DN att den "långsiktiga uthålligheten" behöver ses över.

– MSB har haft den funktionalitet vi ska ha. Vi har avbrutit semestrar, folk har kommit in. Vi kunde nog ha haft ännu mer utrustning, ännu mer slang, när vi såg att den här värmesäsongen kan komma att fortsätta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons