Annons

Dålig ventilation – tvingas operera i ”olidlig värme”

Värmen och den höga luftfuktigheten på NKS gör att operationspersonalen svettas och några får svårt att andas.
Värmen och den höga luftfuktigheten på NKS gör att operationspersonalen svettas och några får svårt att andas. Foto: Tomas Oneborg

Vårdpersonal tvingas operera i 25 graders värme och 75 procents luftfuktighet på grund av dålig luftkonditionering.

– En del operationer tar sex timmar och det är en mardröm när det är så olidligt varmt, säger en läkare som just gått av ett svettigt operationspass på Nya Karolinska.

Under strecket
Publicerad

Instrument som ska steriliseras får till Gävle sjukhus.

Foto: Ingvar KarmhedBild 1 av 1

Enligt uppgifter till SvD är nu arbetsmiljön så dålig i vissa av operationslokalerna att man måste kassera och slänga operationsmaterial, göra om provtagningar, ta bort bort kondens från hjärt- och lungmaskiner och ständigt torka av fuktiga och glatta golv. Värmen och den höga luftfuktigheten gör också att personalen svettas och några får svårt att andas.

– Eftersom vi inte har någon fungerande luftkonditionering i detta världens dyraste sjukhus får vi ibland en väldigt hög luftfuktighet, 70–80 procent. Då höjer vi värmen för att få ner fuktigheten och motverka kondens. Ibland har det varit 25 grader i operationssalen och det är fruktansvärt mycket om det är svåra och omfattande operationer, säger en av NKS-kirurgerna till SvD.

Idealisk temperatur i en operationssal är ungefär 18 grader. Då kan man utan problem arbeta i vanliga operationskläder och under den speciella operationsbelysningen som avger värme. För säkerhets skull lägger man en värmefilt på patienten.

En läkare befarar att den dåliga arbetsmiljön leder till att ännu fler slutar på sjukhuset.

Annons
Annons

Instrument som ska steriliseras får till Gävle sjukhus.

Foto: Ingvar KarmhedBild 1 av 1

– Man har köpt in något experimentellt ventilationssystem som inte fungerar i ett nybyggt sjukhus. Ibland måste man använda våtdammsugare för att få bort kondensen så att inte förpackningarna blir osterila. Vi har ju förslutningsskydd som är känsliga för fukt och värme. Funkar inte de så försluts inte kärlen på ett korrekt sätt, berättar en läkare som befarar att den dåliga arbetsmiljön leder till att ännu fler slutar på sjukhuset.

– Det senaste är att man av besparingsskäl dragit in saften som man brukar erbjuda kirurger och operationspersonal under långa operationer. Det är absurt.

En av chefsläkarna på Nya Karolinska är Torbjörn Söderström och han menar att hög temperatur och luftfuktighet är ett problem som dykt upp på senare år.

– Men Region Stockholm har en handlingsplan för att hantera det och vi följer den. Vi har en beredskapsplan att ställa ut utrustning som avfuktar. Exempelvis nu i helgen och i början på veckan då det enligt väderprognoserna ska bli väldigt fuktigt, säger han.

Men varför har inte NKS ett fungerande AC-system?

– NKS har en luftkonditioneringsanläggning som vi trimmar in så att den avfuktar luften. Den som installerades från början har nu modifierats inne på operationssalarna. Sedan finns det andra utrymmen där vi inte har någon avfuktning och det är ett problem. Man har följt de byggnormer som finns för sjukhusbyggen, men inte tagit höjd för den här typen av klimatproblem.

Instrument som ska steriliseras får till Gävle sjukhus.
Instrument som ska steriliseras får till Gävle sjukhus. Foto: Ingvar Karmhed

Ett annat problem som stör operationsplaneringen är att sterilcentralen på Nya Karolinska fortfarande inte fungerar fullt ut. Sedan i somras skickar Karolinska varje dag uppemot 250 instrument som ska steriliseras till Gävle sjukhus. Det kostar cirka 100 000 kronor i månaden.

På operationsavdelningen finns heller ingen grovskölj för att rengöra instrumenten. De skickas till sterilcentralen och kan bli liggande en längre tid innan de tvättas. Dessutom har man under sommaren använt ett diskmedel i instrumenttvätten i stället för ett torkmedel.

– Det finns en avvikelse där man har förväxlat diskmedel och torkmedel. Vi tog det på stort allvar och har utrett det tillsammans med Giftinformationscentralen och tillverkarna. Men det finns ingen risk för att patienterna ska drabbas av någon giftig reaktion, säger Torbjörn Söderström.

När ska sterilcentralen nå full kapacitet?

– Det är en personalfråga. Problemen vi har nu beror på personalbrist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons