Annons

Dåliga tider för musikgalor

Igår presenterades de slutgiltiga nomineringarna till Grammisgalan 2010, där Amanda Jenssen och Thåström kan vinna stort. Men vårens musikgalor präglas av sparkrav och krympande medieutrymme.

Under strecket
Publicerad

Ralf Gyllenhammar och Amanda Jenssen är två av årets Grammisnominerade artister.

Foto: DAN HANSSON

Ralf Gyllenhammar och Amanda Jenssen är två av årets Grammisnominerade artister.

Foto: DAN HANSSON
Ralf Gyllenhammar och Amanda Jenssen är två av årets Grammisnominerade artister.
Ralf Gyllenhammar och Amanda Jenssen är två av årets Grammisnominerade artister. Foto: DAN HANSSON

När de nominerade till Grammisgalan tillkännagavs igår stod Amanda Jenssen i centrum med sina fem nomineringar för albumet Happyland. Men om galan, som hålls i mitten av januari, kan bli en succé för henne är den redan på förhand en besvikelse för musikbranschen. Festen har flyttat från Globen till betydligt mindre Münchenbryggeriet och för första gången på sex år sänds den inte på någon större tv-kanal.

–Vi har ingen tv-sändning i år. Det är både en kostnadsfråga och en önskan om att göra någonting nytt, säger Johanna Boström Stone, projektledare på musikindustrins branschorganisation Ifpi.

Bakom beslutet ligger att Ifpi och TV4, som tidigare sänt galan, inte lyckats finansiera den. Det bekräftas av kanalens programchef Fredrik Arefalk.

Annons
Annons

–Det är alltid dyrt att producera så stora galor som Grammisgalan. Den här gången lyckades vi inte få ihop finansieringen, säger han.

Har tittarnas intresse minskat?

–Nej, det har gått jättebra. De två senaste åren växlade vi upp Grammis till en stor tv-gala efter att ha legat lägre under några år. Vi är nöjda med de åren. Men den här gången gick det inte ihop, säger Fredrik Arefalk.

I många år fungerade tv-sändningen av Grammisgalan som ett kvitto på musikbranschens framgångar under året. Att branschfesten nu sänds på Aftonbladet.se i stället för på TV4 innebär ingen akut kris för galans status, tycker Johanna Boström Stone på Ifpi.

–Nej, det tycker jag inte. Det blir en stor fest ändå, och vi kommer fortfarande att kunna ha medier på plats. Grammis som pris har fortfarande en betydelse, även om det inte sänds i tv.

Aftonbladet å sin sida stöper om sitt musikpris Rockbjörnen, där läsarna röstar fram sina musikfavoriter. Exakt hur vill man dock inte berätta. Först efter att SvD ställt frågan om prisets framtid gick Aftonbladet i veckan i tidningen ut med information att ”Rockbjörnen vilar lite extra länge i sitt ide i år”. Konkret betyder det att galan skjuts upp till senare i vår.

–Vi hade ett 30-årsjubileum förra året där Abborna stod på scenen. Det var dags för ett omtag, så nu kommer Rockbjörnen 3.0, säger Aftonbladets kommunikationschef Nils Franchell.

Oavsett hur Aftonbladets planer för Rockbjörnen ser ut handlar det enligt Nils Franchell inte om att spara pengar.

–Det är klart att det kostar att göra en gala, men vi gillar att göra galor. Det här handlar om att utveckla Rockbjörnen, så det är inget som förändras av kostnadsskäl. Vi vill fortsätta att vara den ledande galan. Då måste man våga ta djärva grepp och lämna trafikstockningen av galor i januari.

Annons
Annons

Sveriges Radios musikpris P3 Guld har också märkt av nya förutsättningar, när man i år har fått flytta prisutdelningen till en tisdag. Att det skulle vara ett tecken på en galakris håller projektledaren Maths Broborg inte med om:

–Det är en ren praktikalitet. Vi kunde inte komma åt Scandinavium den lördagen som vi önskade, det är ju en idrottsarena där det pågår mängder av grejer. Det fick bli en tisdag. Jag tror inte att det har så stor betydelse, alla som följer galan på tv eller i radio får en lika god känsla vare sig den är på en tisdag eller en lördag, säger han.

Även Manifestgalan, som Sveriges oberoende musikproducenter, Som, håller för åttonde året i rad, har känt av de kärvare tiderna. De har tappat sin sponsor Sony Ericsson, men galan kommer att hållas i samma format som tidigare på Nalen, säger arrangören Mats Hammerman.

–Vi har förlorat lite sponsorpengar, men Som går in med mer pengar för att täcka upp för det. Vi har gjort det här med nästan ingen budget hela tiden, så vi klarar oss.

Anton Gustavsson är med i Manifestgalans popjury.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons