Annons

Dalkurd vann Uppsala-derbyt

Dalkurds Ahmed Awad som här firar sitt mål mot Malmö i våras, gjorde ett när Dalkurd slog Sirius med 3–2 i ett historiskt Uppsaladerby. Arkivbild
Dalkurds Ahmed Awad som här firar sitt mål mot Malmö i våras, gjorde ett när Dalkurd slog Sirius med 3–2 i ett historiskt Uppsaladerby. Arkivbild Foto: Andreas Hillergren/TT

Dalkurd sålde sina främsta målskyttar under transferfönstret.

Men doldisen Ahmed Awad är redo att fylla luckorna som uppstått och låg med ett mål och två assist bakom Dalkurds första bortaseger för i år, 3–2 i det historiska Uppsaladerbyt mot Sirius på Studenternas IP

Under strecket
TT
Publicerad

Sirius Oscar Pehrsson och Dalkurds Ahmad Awad under fredagens allsvenska fotbollsmatch mellan Sirius och Dalkurd.

Foto: Staffan ClaessonBild 1 av 1

Sirius Oscar Pehrsson och Dalkurds Ahmad Awad under fredagens allsvenska fotbollsmatch mellan Sirius och Dalkurd.

Foto: Staffan ClaessonBild 1 av 1
Sirius Oscar Pehrsson och Dalkurds Ahmad Awad under fredagens allsvenska fotbollsmatch mellan Sirius och Dalkurd.
Sirius Oscar Pehrsson och Dalkurds Ahmad Awad under fredagens allsvenska fotbollsmatch mellan Sirius och Dalkurd. Foto: Staffan Claesson

– Det gäller för oss som är kvar att göra det bästa av situationen. Jag ska ta så stort ansvar som jag bara kan, säger Dalkurdanfallaren.

Dalkurd flyttade inför säsongen från Borlänge till Uppsala, men har som bekant tvingats ta bussen till Gavlevallen i Gävle för att spela sina hemmamatcher.

När man nu äntligen fick spela en match – det första allsvenska Uppsaladerbyt genom tiderna som spelats i just Uppsala på Studenternas IP – stod mycket prestige på spel för bottenlaget som på grund av dålig ekonomi tvingats sälja sina namnkunnigaste spelare, bland andra Mohamed Buya Turay, Yukiya Sugita och Oliver Berg under transferuppehållet.

– Det är klart att man försöker ta mer ansvar när så många och så duktiga spelare försvinner. Det är svårt att fylla luckan efter ”Buya” (med nio mål på tretton matcher) men jag försöker ge allt för det här laget och bidra så gott jag kan, säger Ahmed Awad som gjorde sin blott andra allsvenska match från start i år på fredagskvällen.

Annons
Annons

– Vi har längtat efter de här tre poängen och jag hoppas det kan fortsätta så här. Vi har ett bra lag och det känns som att vi inte riktigt hör hemma där nere. Sirius vann över oss på vår hemmaplan också, så det var skönt med revansch. Det var lite nervöst på slutet när de reducerade två gånger men vi fick vinsten till slut.

Awad stod för fint förarbete både när Eero Markkanen styrde in 1–0 för gästerna efter dryga halvtimmen spelad och även vid Dalkurds 3–0-mål då Robin Tranberg krutade in bollen i 50:e minuten.

26-åringen stod dessutom för matchens läckraste mål när han chippade in 2–0 bakom Lukas Jonsson precis efter halvtidsvilan.

– Ren tur! Jag tror deras mittback slog en felpass. Jag tog bollen och försökte bara gå mot mål, sedan fick jag en dålig touch på slutet, så jag var tvungen att typ vända och chippa in bollen i bortre, det gick hem den här gången, säger Awad som efter målet kysste gräset som ett tack till Gud.

Snurra upp motståndarna är ju alltid kul, inte minst på en plan dränkt av vatten efter flera timmar med skyfall.

– Ja, jag gillar att ha bollen vid fötterna så det var riktigt skönt!

Dalkurds nye tränare Johan Sandahl är inte förvånad över att just Awad som han följt i många år klev fram.

– Man blir glad i hjärtat för han har det extra i sig. Han kommer att göra fler mål. Jag hoppas han känner att han är bra för det är han.

TT: Var det stor prestige för er att tvåla till just Sirius på Studenternas IP, nu när ni inte får spela era hemmamatcher här?

– Nej, det var först och främst viktigt att vinna en fotbollsmatch och känna att vi kan ta det hela vägen. Det var väldigt, väldigt viktigt tror jag. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons