Annons

Damberg duckar om Telias rea till regimbolag

Näringsminister Mikael Damberg (S) vill inte kommentera uppgifterna om att Telia har reat ut tillgångar till ett bolag i Kazakstan som uppges kontrolleras av dottern till regimens president. Men försäljningen får vass kritik från andra håll.

– Telia är helt i händerna på köparen, säger juristen och korruptionsexperten Peter Utterström till SvD.

Under strecket
Publicerad

Näringsminister Mikael Damberg (S) och Telias vd Johan Dennelind.

Foto: Tomas Oneborg, Hanna Franzén/TTBild 1 av 1

Näringsminister Mikael Damberg (S) och Telias vd Johan Dennelind.

Foto: Tomas Oneborg, Hanna Franzén/TTBild 1 av 1
Näringsminister Mikael Damberg (S) och Telias vd Johan Dennelind.
Näringsminister Mikael Damberg (S) och Telias vd Johan Dennelind. Foto: Tomas Oneborg, Hanna Franzén/TT

Tidigare i veckan blev det klart att Telia säljer sina intressen, en kontrollpost på sammanlagt 75 procent, i Kcell, en av Kazakstans största mobiloperatörer. I samband med affären kunde SvD avslöja att prislappen låg 25 procent under marknadsvärde och var mer än en tredjedel lägre än vad bolaget en gång betalade för aktierna.

Köparen till tillgångarna Kazakhtelecom uppges också kontrolleras av Dariga Nazarbaeva, dotter till presidenten Nursultan Nazarbayev som suttit på posten sedan den instiftades 1990. Landet kan närmast beskrivas som en diktatur.

Ägaransvarig för svenska statens ägande om nära 40 procent är näringsminister Mikael Damberg (S). Han vill dock inte kommentera det iögonfallande låga priset och inte heller uppgifterna att vinnaren på affären kan vara Dariga Nazarbaeva.

Annons
Annons

– Vi avstår i dagsläget, låter Daniel Ferreria, pressekreterare hos näringsministern, hälsa via sms.

Min tro är att det bara finns en köpare till dessa bolag. /.../ Och därmed är Telia i praktiken helt i händerna på köparen.

Genom att sälja kontrollen över Kcell är Telia med och skapar ett nära nog monopol för köparen Kazakhtelcom. Oron är stor att köparen nu kommer utnyttja sitt övertag. Att svenska staten indirekt bidrar till att försämra konkurrenssituationen i Kazakstan, i och med Telias affär, är inte heller en fråga som Mikael Damberg vill kommentera.

Peter Utterström, jurist och korruptionsexpert utesluter inte att Telias nya affärer kan vara tveksamma rent juridiskt.

– Min tro är att det bara finns en köpare till dessa bolag, det vill säga det lokala landet eller en närstående organisation på det sätt som nu skett. Och därmed är Telia i praktiken helt i händerna på köparen. Man får alltså nöja sig med det pris som erbjuds, säger han.

Även andra affärer som Telia nyligen genomfört kan vara tveksamma. I mars blev det till exempel klart att Telia sålde sin operatör i Azerbajdzjan. Den affären väckte kritik då operatören tidigare värderats till 6,4 miljarder – men såldes till det låga priset om 2,2 miljarder tio år senare i mars 2018.

Som svensk eller aktieägare i Telia så får man nog nöja sig med det och att man kommer ur denna härva.

Externa experter varande för en omfattande korruptionsrisk i den affären. Eftersom man från ledningen har bestämt att man ska lämna marknaderna i det tidigare affärsområdet Eurasien så är möjligheterna begränsade, säger Peter Utterström.

– Som svensk eller aktieägare i Telia så får man nog nöja sig med det och att man kommer ur denna härva. Och det är svårt att kritisera den nuvarande ledningen – man tvingas helt enkelt spela de kort man har fått.

Men affären kan i alla fall bli ifrågasatt, menar han.

– En möjlig fråga är om den ersättning Telia får på något sätt kan falla in under penningtvättslagstiftning eller på annat sätt kan ifrågasättas. Trots allt finns det nog en anledning att slå en lov runt den frågan.

Vid den telefonkonferens som Telia höll med anledning av försäljningen av Kcell uppgav vd Johan Dennelind att han var nöjd med att nu kunna fokusera på Telias kärnaffär i Norden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons