Annons

Damberg: Otroligt viktigt följa vapnens väg

Mikael Damberg (S) visar upp ett 30-patronersmagasin till en Glock, ett vapen som är vanligt bland kriminella.
Mikael Damberg (S) visar upp ett 30-patronersmagasin till en Glock, ett vapen som är vanligt bland kriminella. Foto: Tomas Oneborg

Kriminellas vapenmagasin ska bort från gatorna – även om det betyder att legala vapenägare får det krångligare. Regeringen har nu helt svängt i frågan och vill göra vapenmagasin tillståndspliktiga.

Under strecket
Publicerad

Mikael Damberg menar att jägare i Sverige inte kommer beröras av förändringarna.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Ett 30-skottsmagasin till en pistol av märket Glock hamnade i centrum under en kort pressträff med inrikesminister Mikael Damberg (S). I dag krävs inga tillstånd eller licenser för att köpa eller äga magasin.

Regeringens förslag blir nu att magasin till vapen ska kräva tillstånd, om magasinet är annat än det standardmagasin som tillhör vapnet i fråga.

– De kriminella vet exakt hur de ska utnyttja lagarna. De har magasinen hemma och gömmer vapnet någon annanstans. De vet att man får ha magasin utan tillstånd, sa en av polisens spanare som var med under pressträffen, men som inte fick namnges eller vara med på bild.

Beskedet kommer efter att SvD granskat internationell vapensmuggling till Sverige och en inhemsk illegal handel med jakt- och sportskyttebutiker, där skjutvapen hamnat i händerna på kriminella gäng.

I ett fall förde tre män från Skåne in hundratals skjutvapen till Sverige. I ett annat var det en man från Dalarna som ensam köpte hundratals skjutvapen med sitt vapenhandlartillstånd. I båda fallen spreds, har SvD:s granskning visat, en stor mängd vapen till kriminella – vapen som i dag är borta.

Annons
Annons

Mikael Damberg menar att jägare i Sverige inte kommer beröras av förändringarna.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

SvD har också kunnat visa hur man med ett anonymt e-postkonto kunde beställa ett stort antal specialmagasin till skjutvapen. De svenska jakt- och skyttebutikerna godkände kontant betalning och inga frågor ställdes. Butikerna gör inget fel, lagen tillåter att vem som helst kan köpa magasin av alla sorter som säljs även om man inte har vapenlicens.

– Jag tycker det är otroligt värdefullt att det görs en så seriös granskning av det här ämnet. Det är ett av de första stegen att ta i de problem vi har, med det skjutvapenvåld vi ser. Många vapen kommer ju utifrån, så det är otroligt viktigt att följa vapnens väg in i Sverige, säger Mikael Damberg till SvD.

Frågan om vapenmagasinen hänger ihop med debatten om EU:s vapendirektiv, en debatt som har gått het i Sverige. Direktivet röstades igenom i EU-parlamentet för två år sedan och ska nu införas i Sverige.

Mikael Damberg menar att jägare i Sverige inte kommer beröras av förändringarna.
Mikael Damberg menar att jägare i Sverige inte kommer beröras av förändringarna. Foto: Tomas Oneborg

Initiativet togs i kölvattnet av de terrordåd som skakade Frankrike 2015. Syftet har varit att skärpa reglerna och göra dem mer enhetliga i Europa, för att försvåra för brottslingar och terrorister.

Men direktivet har kritiserats för att gå för långt, av jägare och skytteorganisationer som också kritiserat regeringen för att övertolka och gå längre än vad EU kräver.

Kritiker har menat att det är fel att koppla samman legala vapen med kriminellas vapenvåld. I juni i år meddelade regeringen att man gick med på vissa lättnader, bland annat för jägare. Detta efter ett tryck från oppositionen, jägare skulle inte beröras.

”Vår bedömning är att jägare i Sverige därmed överhuvudtaget inte berörs av förändringarna” sa Damberg i juni.

Nu vänder alltså regeringen återigen: Magasinen och tillstånden kring dem berör bland annat jägare, även om syftet är att komma åt kriminella.

– Det första beskedet är, om du är jägare och har magasin för det syftet som vapnet är till för så behöver du inte göra någonting. Däremot om du har specialmagasin som inte är avsatt för jakt då behöver du söka ett tillstånd från polisen, säger Mikael Damberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons