Annons

Dambergs svar: Vi hämtar inte hem IS-terroristerna

”Sveriges position ligger fast”, säger Mikael Damberg (S).
”Sveriges position ligger fast”, säger Mikael Damberg (S). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Donald Trump hotar med att släppa fängslade IS-terrorister i Sverige och andra europeiska länder. Nu svarar regeringen på utspelet.

– Regeringen kommer inte hämta hem dessa terrorister till Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Under strecket
Publicerad

USA:s president Donald Trump kräver att europeiska länder frivilligt tar emot tillfångatagna medborgare som stridit för IS och nu sitter i fångläger i Syrien.

– Om Europa inte tar hem dem har vi inget annat val än att släppa dem i deras hemländer, vilket är Tyskland, Frankrike och andra ställen, sa Donald Trump på onsdagen, enligt CNN.

Hur det skulle gå till rent praktiskt förklarade presidenten inte närmare. Han ville inte heller svara på exakt när de europeiska länderna måste ha hämtat hem sina medborgare, men hävdade att de berörda länderna vet slutdatumet.

– Vi har sagt till dem att de ska ta de här fångarna, för USA kommer inte att placera dem i Guantánamo de kommande 50 åren och betala för det.

På torsdagen svarade inrikesminister Mikael Damberg (S) på Trumps utspel.

– Sveriges position ligger fast. Vi har inte någon skyldighet att hämta hem de svenskar som reste ner till Syrien och Irak för att strida för IS. Regeringen kommer inte hämta hem dessa terrorister till Sverige. Fokus måste även fortsatt ligga på att dessa personer ska ställas inför rätta, helst på plats i regionen med närhet till bevis och vittnen, säger Mikael Damberg i en kommentar.

Annons
Annons

Tusentals IS-terrorister som har tillfångatagits av USA-stödda styrkor sitter enligt Donald Trump i fångläger i Syrien. Minst 2 000 av fångarna ska vara från andra länder än Syrien och Irak. De bedöms ha rest från över 50 länder för att strida i kalifatets namn.

Det är oklart hur många svenska medborgare som sitter i fångenskap i Syrien i nuläget. Enligt tidigare uppgifter kan det röra sig om ungefär 25 kvinnor och ett 50-tal barn, gällande antalet män finns det inga kända uppgifter.

I våras publicerade SvD en granskning om svenskarna som har anslutit sig till IS. Med hjälp av listor från kurdiska myndigheter på gripna IS-svenskar kunde 13 vuxna svenskar identifieras och verifieras som IS-medlemmar. De sex männen och sju kvinnorna hölls då fångna i nordöstra Syrien.

Utöver försöket att pressa europeiska länder att frivilligt ta emot IS-terrorister ökade Donald Trump trycket på länder i regionen som han menar måste hjälpa USA i kriget mot IS.

– Någon gång måste Ryssland, Afghanistan, Iran, Irak och Turkiet utkämpa sina strider, sa USA:s president enligt nyhetsbyrån Reuters.

På onsdagen utfäste USA:s utrikesdepartement dessutom belöningar gällande tre namngivna IS-ledare. Den som lämnar information som leder till att någon av dem kan lokaliseras belönas med motsvarande 50 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons