Annons

Daniel Schatz: Terrorister drivs av ideologi

Place de la Bourse, Bryssel.
Place de la Bourse, Bryssel. Foto: Lars Pehrson / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

Bryssels gator fylldes av bombsplitter, förödelse och död när terrorister knutna till IS gick till attack mot Maalbeekstationen och Zaventemflygplatsen förra veckan. Trots att Sverige efter Belgien är det land i Europa som exporterar flest jihadister till Syrien respektive Irak per capita och ett terrordåd som kunnat få dödliga konsekvenser utfördes i Stockholm så sent som 2010, präglas den svenska debatten alltjämt av ett flertal missförstånd.

Forskare knutna till Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet – ett nationellt resurscentrum mot våldsbejakande ideologier instiftat på uppdrag av regeringen – menade nyligen att vi bör problematisera debatten om terrorism, som de menar saknar fokus på rasifiering och socialt arbete.

När det rödgrönrosa styret i Stockholms stad presenterade sin strategi mot våldsbejakande extremism föreslogs att återvändande IS-krigare ska assisteras med skattefinansierade ”inkluderande insatser”, försörjning, jobb, vård och bostad. Den politiska majoriteten framhöll att understödet bör inrymma ett genusperspektiv för att säkerställa ”allas behov”.

Annons
Annons

Medan extremism motiveras av upplevda orättvisor, visar åtskilliga forskningsstudier att det inte finns något direkt orsakssamband mellan fattigdom, social exkludering och terrorism.

Attentatsmännen i Paris drevs av en våldsbejakande, fundamentalistisk och totalitär vantolkning av islam, som en överväldigande majoritet av världens muslimer tar avstånd ifrån. De såg attackerna mot Bataclanteatern och Charlie Hebdos tidningsredaktion som ett medel för en ideologisk maktkamp mellan olika samhällssystem.

Anders Behring Breivik, som genomförde dåden mot ungdomslägret i Utøya och regeringskvarteret i Oslo, växte upp i en norsk medelklassmiljö och hämtade sina ideal från högerextremistiska kretsar.

En majoritet av flygplanskaparna som deltog i 11 september-attentaten mot New York och Washington var universitetsutbildade och kom från välbeställda medelklassfamiljer i Saudiarabien, ett land där medborgarnas sociala förmåner hör till de mest generösa i världen.

Trebarnsfadern Taimour Abdulwahab som sprängde sig själv till döds vid Drottninggatan, drevs på liknande sätt varken av fattigdom eller diskriminering. Han utexaminerades från Bedfordshireuniversitetet i England och hämtade ideologisk inspiration från en radikal miljö som han ansåg rättfärdigade hans agerande.

Det behövs ett principiellt bemötande av den värdegrund som utgör den internationella terrorismens fundament. Förebyggandet av den våldsbejakande extremismen kräver en samlad samhällsinsats i form av utbildning, polisiära insatser, lagstiftning, dialog och samverkan. Åtgärder som försvåras genom en oförmåga att erkänna och bemöta terrorismens ideologiska grundvalar.

DANIEL SCHATZ är doktorand i statsvetenskap, fristående skribent och Visiting Scholar vid Columbia University i New York, tidigare knuten till Harvard och Stanford University. daniel@danielschatz.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons