Annons

Janerik Larsson:Daniel Suhonen och Berlinmuren

Muren
Muren Foto: Anders Good

Jag tror ganska många noterade at stor medial uppmärksamhet nyligen ägnades minnet av Berlinmuren. Men det är uppenbart att många missat vad det egentligen handlade om: minnet av det socialistiska experimentets misslyckande.

Under strecket
Publicerad

En som - inte oväntat - inte har förstått något av vad som hände innan Berlinmuren försvann är Aftonbladets krönikör Daniel Suhonen som i lördagstidningen går till angrepp mot DN:s chefredaktör Peter Wolodarski för att denne skulle vara nyliberal och - i första rummet - för att det är nyliberalismen som förstör världen.

Demokratin, rättsstaten och marknadsekonomin har skapat det välstånd som öststaternas avsaknad av demokrati, rättsstat och marknadsekonomi inte hade förmågan att skapa.

Så enkelt är det.

I Suhonens argumentation för den socialism han i grunden står för anför han det som uppenbart just nu är tycks vara den största samhällsfrågan här i landet: ”den närmast rituella slakten av Arbetsförmedlingen”.

Arbetsförmedlingen har sedan mycket lång tid varit en illa fungerande del av svensk arbetsmarknadspolitik. Men föreställningen om AF:s betydelse som just nu präglar alltför mycket av svensk samhällsdiskussion bygger på en fullständig missuppfattning.

Arbetsförmedlingen är inte och har aldrig varit en viktig del av svensk ekonomi, av det som skapar förutsättningar för en framgångsrik ekonomi som håller arbetslösheten nere.

Annons
Annons

Nyckelfaktor är och kommer alltid att vara ett gott företagsklimat. Om man glömmer det och tjafsar om Arbetsförmedlingen så kommer en viktig del av svensk samhällsdebatt att leda helt fel.

Det behövs ett fungerande system för utbildning och vägledning för arbetssökande men Arbetsförmedlingens oförmåga att ha innovationskraft, att fungera i den avgränsade roll man ålagts har länge varit uppenbar. Redan 2014 hette det i regeringen Löfvens regeringsförklaring:

Arbetsförmedlingen reformeras i grunden.

Det enda som kan leda till den demokratins kris som Suhonen yrar om är en ekonomi som inte fungerar väl. Mycket i svensk ekonomi är problematisk. Produktiviteten sackar. De behövliga strukturreformerna har lagts på is sedan 2010.

Anders Borg sammanfattade väl kritiken när PJ Anders Linder intervjuade honom i Axess härom dagen.

Men en socialdemokrati som lyssnar på Daniel Suhonen är dömt att vandra samma fåfängans väg som de östeuropeiska socialister som en gång kunde gömma sina förtryckarsamhällen bakom Berlinmuren.

Den enda garanten för en god samhällsutveckling är ett i grunden liberalt samhälle. Hur det i detalj ska utformas är en annan diskussion som alltid mår väl av att föras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons