Annons

Danmark vill avskräcka asylsökande med annonser

Genom annonser i utländska tidningar ska Danmarks regering avskräcka asylsökande från att ta sig till landet. Det rapporterar Ekot.

Under strecket
Publicerad

Förra året tog Danmark emot knappt 15 000 asylsökande, ungefär en femtedel så många som Sverige.
Men nu vill landets månadsgamla regering att färre asylsökande ska ta sig till landet. En taktik är enligt Ekot avskräckande annonser i utländska tidningar.

– Vi vill skicka en kraftfull signal till de människosmugglare som sänder ett mycket högt antal asylsökande till Danmark. Sedan den nya regeringen tillsattes här i Danmark har vi beslutat att reducera förmånerna till flyktingar med cirka 50 procent, säger Marcus Knuth, folketingspolitiker och integrations- och invandringspolitisk talesperson för regeringspartiet Venstre till Ekot.

Tidningsannonserna ska spridas i bland annat Turkiet, som är ett transitland för många flyktingar till Europa. I förlängningen är alltså idén att kraftigt minska antalet asylsökande i Danmark.

– Vi önskar att drastiskt minska antalet, för vi menar att det danska samhället inte klarar den här stora pressen, säger Marcus Knuth till Ekot.

Han säger vidare att Danmark inte vill leverera en "skrämselkampanj, utan en upplysningskampanj".

Annons
Annons

Enligt EU:s gränsövervakningsmyndighet Frontex har människosmugglare spridit information på nätet om hur olika Europeiska länder hanterar asylsökande.

Förslaget från Venstre ska ha mötts av viss intern kritik, men regeringen tycks driva igenom sin plan enligt Ekot.

Den svenska regeringen har avböjt en kommentar, men förslaget har väckt intresse från norskt håll. Norges regering kommer att se vilka resultat initiativet ger och utvärdera, säger statssekreteraren Gjermund Hagesæter till tidningen Aftenposten.

Taktiken med avskräckande annonser är inte ny. Bland annat Australien har mötts av hård kritik efter att landet under fjolåret lanserade en annonskampanj för att stoppa asylsökande från att ta sig till landet.

En bild på en liten båt på ett stormigt hav med texten "No way. You will not make Australia home", ungefär "Aldrig. Du kommer inte att göra Australien till ditt hem", rönte särskild uppmärksamhet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons