Annons

Burkaförbud står och faller med S

Danmarks regering föreslår att det ska bli förbjudet att bära plagg som täcker ansiktet, som niqab och burka, i det offentliga rummet. Arkivbild.
Danmarks regering föreslår att det ska bli förbjudet att bära plagg som täcker ansiktet, som niqab och burka, i det offentliga rummet. Arkivbild. Foto: Fred Ernst/AP/TT

Det förslag till burkaförbud som Danmarks borgerliga regering lagt fram står och faller med Socialdemokraterna. Det står klart sedan flera ledamöter i regeringspartier meddelat att de tänker rösta nej.

Under strecket
TT-Ritzau
Publicerad

Trepartiregeringen lade på tisdagen fram ett förslag till förbud mot plagg som täcker ansiktet i det offentliga rummet. Men sju av 13 folketingsledamöter från regeringspartiet Liberal Alliance tänker rösta nej och de har fått grönt ljus av partiledningen att rösta emot förslaget.

Även en ledamot av Venstre, Eva Kjer Hansen, har gjort klart att hon tänker rösta nej, även om Venstres gruppordförande Søren Gade gjort klart att Venstres ledamöter inte har fått klartecken att gå emot partilinjen.

Detta innebär att regeringen för ögonblicket inte har majoritet för att driva igenom förslaget i folketinget. Socialdemokraterna är det enda partiet på vänsterkanten som kan tänka sig att rösta ja, och S dröjer med besked om de tänker rädda förslaget eller inte.

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Trine Bramsen säger att partiet i princip är för ett förbud att bära burka och niqab, men har invändningar mot utformningen av förslaget. Hon efterlyser bland annat sociala insatser mot våld och kvinnoförtryck i familjer, som en del i lagförslaget. Hon förväntar sig nu att regeringen bjuder in till förhandlingar, säger hon till tidningen Politiken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons