Annons

Danmarks nya ministerlista på plats

Ministerlistan är presenterad för drottning Margrethe och därmed är Danmarks nya treklöverregering redo att inta ministerierna. Finansministern och utrikesministern är bara några av alla poster med nya ansikten. Men statsministern är densamme.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen

Foto: Francois Mori / AP

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen

Foto: Francois Mori / AP
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen Foto: Francois Mori / AP

Grannlandets regering får sig en ordentlig ommöblering med två nya partier i regeringsställning. Hos drottningen på Amalienborg presenterade statsminister Lars Løkke Rasmussen sin nya regering som vuxit från 17 till 22 ministerposter. Løkkes borgerliga Venstre (V) får 13 ministerposter, medan stödpartierna Liberal Alliance (LA) och De Konservative (K) får sex respektive tre.

– Solen skiner, och vi har fått en ny treklöverregering. Det är en stark regering och ett starkt lag, säger Lars Løkke Rasmussen på slottsplatsen efter det traditionsenliga drottningmötet.

Regeringsförhandlingar i statsministerresidenset drog igång för drygt en vecka sedan och statsministern har lockat med ministerposter för att undvika ett nyval. För De Konservatives del innebär det bland annat att partiledaren Søren Pape Poulsen blir justitieminister efter V-politikern Søren Pind, som i stället blir ny utbildnings- och forskningsminister.

Annons
Annons

Statsministern hoppas på ett mer samarbetsvilligt klimat i parlamentsbyggnaden Christiansborg eftersom fler partier ingår i regeringen nu.

– Vi tre går nu samman och bygger broar över nyanserna i vår politik, säger han.

Men trots treklövern är regeringen i minoritet. Med 53 mandat måste de få med sig andra partier för att nå de 90 mandat som krävs för att uppfylla politiken i det nya regeringsprogrammet.

– För att lösa uppgiften räcker vi ut handen till folketinget, säger statsministern och pekar särskilt på Dansk Folkeparti.

Vissa ministrar sitter kvar på sina tidigare poster, men den nya ministerlistan innehåller också flera namn som nu flyttas till andra departement. Tidigare utrikesminister Kristian Jensen, vice partiledare för Venstre, tar till exempel över som finansminister och LA-ledaren Anders Samuelsen efterträder på utrikesministerstolen. Men ministeriet delas upp vilket gör Venstres Ulla Tørnæs till ny minister for utvecklingssamarbete.

Inger Støjberg (V) är kvar som utlännings- och integrationsminister, men lämnar ifrån sig ansvaret för bostadspolitiken till Liberal Alliances Ole Birk Olesen, som blir transport-, byggnads- och bostadsminister.

Men Venstre-veteranen Bertel Haarder har ingen plats i den nya koalitionsregeringen. Han har varit en del av en dansk regering i sammanlagt nästan 22 år och har därmed slagit rekord som landets längst sittande minister sedan parlamentarismens början 1901, skriver Danmarks Radio. Arbetet som kulturminister går nu till Liberal Alliances Mette Bock.

Thyra Franks comeback i dansk politik tillhör en av överraskningarna i regeringen. I fjol lämnade hon folketinget där hon suttit för Liberal Alliance, och nu blir hon äldreminister.

Nio kvinnor och 13 män har en plats i Danmarks nya regering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons