Annons

Dans och kamp på Östersund Sápmi Pride

Sápmi Pride hålls i helgen, för femte året i rad, i Staare/Östersund – denna gång i samarrangerat med Östersund Pride. Idagsidan ställde tre frågor till Timimie Märak, en av arrangörerna bakom Östersund Sápmi Pride.

Under strecket
Publicerad

Timimie Märak.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Timimie Märak.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Timimie Märak.
Timimie Märak. Foto: Emma-Sofia Olsson

1. Varför behövs Sápmi Pride?

– Pride generellt, men just Sápmi Pride och andra queerseparatistiska rum, behövs för att vi fortfarande blir systematiskt utmotade ur alla sammanhang och för att förtrycket av oss gör att människor tar sina liv. Dessutom är vi trötta och vill få dansa utan heterokillar och samofiler som tror att vi gör liveporr för dem. Att fråga varför Pride behövs för samhället är som att fråga varför någon som brutit benet behöver en krycka. Den är vårt stöd tills vi har läkt, säger Timimie Märak.

2. Hur kommer det sig att Sápmi Pride och Östersund Pride samarrangeras i år?

– För att det är samiskt 100-årsjubileum* i Staare (Östersunds officiella samiska namn, reds. anm), som ingen i södra Sverige verkar veta om. Under alla år det har funnits samer har det också funnits queera samer, samer som är trans, lesbiska och gay. Så det känns passande att fira att vi alltid har varit och alltid kommer att vara här, säger Timimie Märak.

– Men också för att det är val i år och för att alla queers borde se att vi har samma förtryckare, och motarbeta den kraften tillsammans: samer, icke-samer, queers och allierade.

3. Vad är dina förväntningar på Östersund Sápmi Pride?

– Glada queers! Och eventuellt sura nazister. NMR dyker upp överallt där det är motstånd, så kanske kommer de denna gång också. Antagligen blir det också turister som både vill se koltar och queers och få sig ett fint litet smygfoto, säger Timimie Märak.

– Jag ser främst fram emot de samtal, känslor och den trygghet som uppstår av sig självt när queera samer är samlade. Jag hoppas att mitt folk ska få ladda upp tillsammans. Jag hoppas också att det öppnar ögon och väcker mod inför ett val där nazister får ta plats. Jag hoppas att vi ska konspirera och dansa.

* I år firar samerna att det är 100 år sedan det första samiska landsmötet anordnades på svenska sidan av Sápmi, i Staare/Östersund.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons