Annons

Dansaren Björn Holmgren har gått bort

Björn Holmgren i  ”Concerto”  av George Gé 1940 och i Birgit Åkessons solo ”Ikaros” 1963.
Björn Holmgren i ”Concerto” av George Gé 1940 och i Birgit Åkessons solo ”Ikaros” 1963. Foto: Sven Järlås / Enar Merkel Rydberg

Dansaren, koreografen och pedagogen Björn Holmgren har gått bort i en ålder av 95 år.

Under strecket
Publicerad

Utsökt och musikalisk, dramatisk och tekniskt skicklig – det var visserligen länge sedan man kunde se Björn Holmgren (1920–2016) på scenen, men hans namn lever kvar i dansvärlden som en av de stora personligheterna.

Han började som så många på Operans balettevelskola och fick sitt genombrott kring 1940, bland annat i samarbete med Svend Aage Larsen som iscensatte ”Sylfiden”. Efter kriget tog Holmgren chansen att pröva vingarna i Europa vilket resulterade i att Maurice Béjart kom till Stockholmsoperan och även medverkade i filmen ”Eldfågeln” (1952).

Under koreograferna Anthony Tudors och Mary Skeapings ledning utvecklades både den klassiska, neoklassiska och historiska balettrepertoaren – i samarbete med Ivo Cramér. Björn Holmgren koreograferade även en rad egna verk och medverkade i samtida koreografier av Birgit Åkesson och Birgit Cullberg. Åkesson och Kåre Gundersen skapade solot ”Ikaros” för honom 1963 till musik av Sven-Erik Bäck och med scenografi av Lage Lindell.

”Den evige Ikaros i oss själva, förebilden för det djärva och oförvägna, det offrade och bländade”, som Åkesson beskrev verket, blev också avslutningen på Björn Holmgrens sceniska karriär. Men efter det fortsatte han under 30 år att verka som pedagog och mentor för unga dansare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons