Annons

Dansens hus satsar på en svensk höst

Göteborgsoperans danskompani i Hofesh Shechters ”Contemporary dance” som gästar Dansens hus från den 29 oktober.
Göteborgsoperans danskompani i Hofesh Shechters ”Contemporary dance” som gästar Dansens hus från den 29 oktober. Foto: Lennart Sjöberg

Virpi Pahkinen och Örjan Andersson skapar nya verk, Göteborgsoperans danskompani gästspelar – Dansens hus laddar hösten med Sverigebaserad danskonst live.

Under strecket
Publicerad

Virpi Pahkinen i ”Balck rainbow”, urpremiär den 18 november.

Foto: José Figueroa

Virpi Pahkinen i ”Balck rainbow”, urpremiär den 18 november.

Foto: José Figueroa

Intimare upplevelser med publikplatser på stora salongens scen och ett Sverigebaserat program – Dansens hus nya chef Johannes Öhman presenterar en lite annorlunda höst.

”Vi testar och leker med våra scenutrymmen och lokaler, och redan nu under våren öppnar vi upp huset, i än högre grad, för fältets utövare”, säger Johannes Öhman, som tillträdde som konstnärlig ledare för Dansens hus i mars, i ett pressmeddelande.

Göteborgsoperans danskompani kommer att gästspela i slutet av oktober och början av november med några högklassiga verk man inte ska missa

Dansens hus skippar de stora internationella gästspelen – omöjliga att programlägga i coronatider – och lägger fokus på Sverigebaserade koreografer och dansare. I oktober blir det premiär på Örjan Anderssons ”Promise land”, ett samarbete med konstnären Helene Billgren. Cullbergs huskoreograf Jefta van Dinther skapar solot ”Mountains” för dansaren Suelem de Oliveira da Silva på temat vårt förhållande till vår planet. I november presenterar Virpi Pahkinen sitt nya stycke ”Black rainbow” med musik av Jonas Sjöblom.

Virpi Pahkinen i ”Balck rainbow”, urpremiär den 18 november.
Virpi Pahkinen i ”Balck rainbow”, urpremiär den 18 november. Foto: José Figueroa

Hösten bjuder likväl även på internationell koreografi då Göteborgsoperans danskompani kommer att gästspela i slutet av oktober och början av november med några högklassiga verk man inte ska missa: ”Contemporary dance” av brittisk-israeliske Hofesh Shechter, ”Echo solo” av kanadensiskan Crystal Pite och ”Autodance” av israeliskan Sharon Eyal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons