Annons

Dansk bankfrossa sänker svenska storbanker

Det har gått utför snabbt: 27 miljarder upp i rök på åtta dagar. Swedbanks aktieägare har en stormig börsvecka bakom sig. Övriga storbankerna backar också.

– Historien kring Danske Bank smittar, säger Joakim Bornold på Nordnet.

Under strecket
Publicerad
Foto: TT Bild 1 av 3

Varje gång Danske banks styrelseordfrande Ole Andersen får dåliga nyheter påverkar det börskursen negativt även för de svenska storbankerna.

Foto: Liselotte Sabroe / TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 3

Erik Thedéen, Finansinspektionen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3
Foto: TT Bild 1 av 1
Foto: TT

Swedbank är hårdast drabbat av bankfrossan. På en vecka är kursen ner 11 procent. Också tisdagen gick i moll, ytterligare 2 procent ned.

Nordea föll drygt 1 procent, SEB 2,5 och Handelsbanken 1 procent.

Under senaste veckan har alla storbankerna haft kursfall på 4 till 11 procent. Fallen kopplas samman med en delvis felaktig artikel om den estniska penningtvätthärvan, som nyhetsbyrån Bloomberg publicerade i onsdags.

– Bloombergs artikel antydde att fler banker kunde vara involverade. Såvitt man kan bedöma idag verkar det inte vara fallet, men det påverkar fortfarande. Skulle det ha förekommit i något fall så måste det ändå vara försumbart jämfört med det som hände hos Danske Bank i Estland, säger Jonas Olavi, aktieanalytiker på Alfred Berg.

Annons
Annons

Varje gång Danske banks styrelseordfrande Ole Andersen får dåliga nyheter påverkar det börskursen negativt även för de svenska storbankerna.

Foto: Liselotte Sabroe / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

I Danske Banks Estlandsfilial avslöjades nyligen misstänkta transaktioner för upp till 2000 miljarder kronor under åren 2007-2015.

Enligt Bloomberg var det bara toppen på ett isberg. Fyra gånger så stora summor kunde ha slussats genom Estland via andra banker, skrev nyhetsbyrån i onsdags.

Uppgifterna dementerades snabbt av Estlands centralbank. Men för de svenska storbankerna var skadan redan skedd.

Det är inte enbart rädslan för penningtvättsskandaler som sänker bankerna.

– Det är enormt skakigt för europeiska banker just nu. Börskurserna går ner. Aktiemarknaden är oroliga för den italienska budgeten och andra politiska risker i Europa, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på franska banken Exane Paribas.

– De senaste tre månaderna har europeiska banker fallit 5 procent på börserna, säger han.

Varje gång Danske banks styrelseordfrande Ole Andersen får dåliga nyheter påverkar det börskursen negativt även för de svenska storbankerna.
Varje gång Danske banks styrelseordfrande Ole Andersen får dåliga nyheter påverkar det börskursen negativt även för de svenska storbankerna. Foto: Liselotte Sabroe / TT NYHETSBYRÅN

Danske Banks egen aktie är ner 41 procent i år. På måndagen kom ytterligare ett bakslag. Då meddelade Copenhagen Business School – Nordeuropas största handelshögskola – att det prestigefyllda lärosätet avbryter allt samarbete med banken.

Copenhagen Business School har själv använt sig av Danske Bank och bankstyrelsens ordförande Ole Andersen är adjungerad professor på skolan.

Samtidigt överväger fler danska kommuner att byta bank på grund av penningtvättskandalen, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Annons
Annons

Erik Thedéen, Finansinspektionen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

I det ljuset är det inte konstigt om Danske Bank fungerar som ett blysänke för bankaktier, tycker Jonas Olavi.

Kommer effekten att bli långvarig?

– Det brukar vända snabbt. Bankerna har fallit hastigt en tid så vi borde vara nära en vändpunkt. Börsen brukar alltid stärkas i rapporttider och i Sverige ligger den tidpunkten ungefär två veckor bort, säger Jonas Olavi.

Joakim Bornold på Nordnet gör samma bedömning.

– Nu kommer rapporterna för tredje kvartalet och då flyttas fokus naturligt till bankernas resultat. Jag tror att alla fyra storbankerna kommer att visa bra rapporter, säger Joakim Bornold.

Erik Thedéen, Finansinspektionen.
Erik Thedéen, Finansinspektionen. Foto: Tomas Oneborg

Det finns ytterligare en faktor som talar för bankerna. Svenska Finansinspektionen var redan för en vecka sedan ute och meddelade att man inte såg någon anledning att hissa varningsflagg. Tillsynsmyndigheten såg ”en begränsad risk för penningtvätt” i de svenska bankernas baltiska verksamhet.

Under tisdagen upprepade generaldirektör Erik Thedeén det beskedet. I en intervju med DN sade Thedéen att bedömningen hittills är att risken är liten för att de svenska bankerna skall vara inblandade i penningtvätt.

Men han markerade också att man tar frågan på yttersta allvar:

– Vi har ett team från mig som driver en intensiv diskussion med Baltikum för att förstå vad som har hänt och koppla det till de stora svenska bankerna där, framför allt Swedbank och SEB, sade finansinspektionens generaldirektör till DN.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons