Annons

Malmöpolitiker ser omvänt problem

"För det första finns det inga getton i Malmö och inga områden där polisen inte agerar eller är", säger Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh. Arkivbild.
"För det första finns det inga getton i Malmö och inga områden där polisen inte agerar eller är", säger Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh. Arkivbild. Foto: Drago Prvulovic/TT

Danska politiker uttrycker oro för att kriminaliteten i Malmö ska spridas till Danmark.

Men problemet är i lika hög grad det omvända, anser Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Under strecket
TT
Publicerad

Här på Möllevångstorget i Malmö sköts en man ihjäl den 12 februari i år. De många grova våldsdåden i Malmö oroar danska politiker. Arkivbild.

Foto: Emil Langvad/TTBild 1 av 1

Här på Möllevångstorget i Malmö sköts en man ihjäl den 12 februari i år. De många grova våldsdåden i Malmö oroar danska politiker. Arkivbild.

Foto: Emil Langvad/TTBild 1 av 1
Här på Möllevångstorget i Malmö sköts en man ihjäl den 12 februari i år. De många grova våldsdåden i Malmö oroar danska politiker. Arkivbild.
Här på Möllevångstorget i Malmö sköts en man ihjäl den 12 februari i år. De många grova våldsdåden i Malmö oroar danska politiker. Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT

– Bevisligen är det så att mycket av de illegala vapnen, narkotikan och den illegala alkoholen som kommer till Skåne, och sedan vidare i Sverige, kommer från Danmark, säger hon till TT.

De många grova våldsdåden i Malmö stod på agendan vid ett samråd på Christiansborg i dag, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Flera politiker ser ett samband med den invandringspolitik som förts i Sverige, bland dem justitieminister Søren Pape Poulsen, som representerar Konservative.

– Jag tackar min gud och min skapare för att vi inte har fått det så i Danmark.

Han talar om en utveckling av getton i Sverige och hävdar att det finns områden där polisen inte kan gå in. Sverige står inför väldigt stora utmaningar, menar han.

– De utmaningar vi har i Danmark är allvarliga nog, men jag är verkligen bekymrad över att det ser ut så i Malmö, säger han.

Annons
Annons

Katrin Stjernfeldt Jammeh tar fasta på att dansk polis hittills inte sett tecken på att kriminaliteten i Malmö har förgreningar till Köpenhamn.

– Det visar tydligt att det här är ett politiskt utspel. För det första finns det inga getton i Malmö och inga områden där polisen inte agerar eller är, säger hon.

Bara en bro skiljer Malmö från Köpenhamnsområdet och därför är det viktigt med tätt samarbete mot kriminaliteten på alla nivåer, anser hon. Områden med hög arbetslöshet och "socialt tuffa områden" finns på båda sidor sundet, konstaterar hon.

TT: Menar du att det inte alls är större problem i Malmö än i Köpenhamn?

– Problemen har pendlat över tid. Men alla större städer har problem med kriminalitet.

Søren Pape Poulsen säger att han inte ska blanda sig i svensk politik om inte problemen blir så allvarliga att de påverkar Danmark, men uppmanar samtidigt svenska myndigheter att "sätta hårt mot hårt".

Även Socialdemokraternas talesperson i rättsfrågor, Trine Bramsen, ser utvecklingen som "djupt oroande", men säger sig vara lättad över att dansk polis har tät kontakt med svenska myndigheter.

Också Peter Kofod Poulsen, talesperson för Dansk Folkeparti, kopplar det han kallar en "explosion av kriminalitet" till svensk invandringspolitik.

– Det är otroligt tragiskt att vi 2017 har ett samråd om vad som händer i ett land som vi annars har upplevt som tryggt. Det är otroligt tankeväckande, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons