Annons

Planerade dåd i Danmark – misstänkt greps i Göteborg

Stor dansk polisinsats i samband med att Öresundsbron stängdes av.
Stor dansk polisinsats i samband med att Öresundsbron stängdes av. Foto: TT
Marcus Andersson / Omni
Publicerad

En person har gripits i Göteborg misstänkt för att ha planerat dåd mot exiliranier i Danmark tillsammans med den iranska säkerhetstjänsten, uppger Säpo.

– Vi fick en begäran av den danska säkerhetstjänsten PET och då har vi gripit en person, misstänkt för brott som ska ha begåtts i Danmark, säger Karl Melin vid Säpos presstjänst till TT.

Gripandet ska ha skett den 21 oktober. Den gripna är en norsk medborgare med iransk bakgrund. Enligt SVT är personen misstänkt för flyktingspionage och förberedelse till mord.

Annons

Dansk polis stängde Öresundsbron och flera andra förbindelser till och inom Danmark i samband med en enorm polisinsats i slutet av september. Först i dag presenterade den danska säkerhetspolisen detaljer kring insatsen.

Planerade attentat i Danmark – greps i Göteborg gp.se Danska polisen: ”Iransk underrättelsetjänst planerade attentat“ svt.se Redan den 28 september förekom samarbete mellan svensk och dansk polis i saken expressen.se PET har fått hjälp av både svenska Säpo och norska PST i fallet tt.omni.se VG direktrapporterade från pressträffen ekstrabladet.dk De hotade iranierna uppges bo i ett lägenhetskomplex i Ringsted på Själland (4 oktober) expressen.se Danmark har dragits in i globalt maktspel i Mellanöstern (4 oktober, betalartikel) berlingske.dk Medlemmar ur ASMLA har kallat militärparaden i Iran för ”ett legitimt mål” (2 oktober) dr.dk
En svenskregistrerad bil söktes under insatsen men visade sig inte ha några kopplingar till hotet (2 oktober) expressen.se Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz en.wikipedia.org
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons