Annons

Danska anfallaren blev mittback under EM

Danska anfallaren Stine Larsen, numera försvarare, med tyskan Linda Dallmann i EM-kvartsfinalen.
Danska anfallaren Stine Larsen, numera försvarare, med tyskan Linda Dallmann i EM-kvartsfinalen. Foto: TOBIAS SCHWARZ

Hon startade EM som anfallare.

Och får avsluta mästerskapet i Nederländerna som mittback.

– När jag fick frågan sa jag först, "va, mittback!". Men jag kom snabbt in i det, säger danskan Stine Larsen.

Under strecket
Breda, TT:s utsända
Publicerad

Det låter nog mer dramatiskt än det är. För det är inte så att Danmarks förbundskapten Nils Nielsen försöker skola om den 21-åriga anfallaren till mittback mitt under ett mästerskap.

Stine Larsen spelade mittback när hon var yngre, så när först Janni Arnth Jensen fick en spricka i fotleden, och sedan Mie Leth Jans stukade foten, gick frågan till Larsen.

– Under alla år i ungdomslandslaget och min första landskamp spelade jag som mittback, men det var ett och ett halvt år sedan som jag spelade en match senast som försvarare, säger hon vid måndagens träning i Breda där hon bland annat körde lite rehabträning på cykeln.

– Och när jag startade i turneringen trodde jag att jag skulle vara anfallare.

I Danmarks första match i EM, mot Belgien, spelade Stine Larsen som anfallare. I den andra matchen, mot Nederländerna, fick hon göra ett inhopp som mittback. Och i de två senaste matcherna, mot Norge och mot Tyskland, spelade hon från start i försvaret.

– Nils frågade hur jag skulle ställa mig till att spela back, han hoppades att jag inte hade glömt det helt. Efter att ha sett lite videoklipp kom jag in i det igen, det var ganska enkelt att falla in i gamla rytmer, säger hon.

Larsen har under hela uppväxten flyttats runt i olika positioner på planen. Och för några år sedan, när klubblaget Brøndby var i behov av anfallare, blev försvararen forward.

Allsidigheten har haft sina fördelar, men också nackdelar. Larsen sade häromdagen i danska medier att fördelen har varit att hon alltid har fått mycket speltid eftersom hon kunnat spela där det behövts. Nackdelen har varit att hon inte kunnat få fasta rutiner på plats.

– Ett tag kände jag att jag kämpade om andraplatsen på alla positioner i stället för om förstaplatsen på en position, sade hon då.

Just nu kan hon känna sig säker på en plats i startelvan i torsdagens semifinal mot Österrike.

– Det blir en tuff match. Vi förlorade mot dem i genrepet före EM och vet att de är starka. Vi vet vad de kommer med och är förberedda. Jag fruktar dem inte, men det är en hård motståndare. Men jag tror att vi kan slå dem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons