Anne-Sofie Allarp har länge varit aktiv inom Socialdemokraterna, men nu är hon en av få kritiker mot partiets nya migrationspolitik.
Anne-Sofie Allarp har länge varit aktiv inom Socialdemokraterna, men nu är hon en av få kritiker mot partiets nya migrationspolitik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Rasretorik – S-förslaget byggt på undergångsidéer”

Danska Socialdemokraterna vill att högst 30 procent i varje bostadsområde ska ha ”icke-västligt” ursprung. Norska Arbeiderpartiet lutar mot att enbart ta emot kvotflyktingar.

– I valkampanjen måste svenska socialdemokrater också ha ett svar, säger Peter Hummelgaard, S-ledamot i Folketinget.

Uppdaterad
Publicerad

Jag har aldrig låtsats som om domedagen är nära, och det räcker för att provocera maximalt.

KÖPENHAMN Flaggorna vajar på halv stång. Sorgen efter prins Henrik klär tidningarnas förstasidor. Men Mohammad, som inte vill säga sitt efternamn, har andra personer som dött i tankarna. Han går fram till ett hål i busken som går längs staketet i Mjølnerparken i Nørrebro, och pekar mot en trappavsats lite längre bort.

– Det var där de sköt honom. Med 13 skott, säger han.

På en hemlig adress i en annan del av stan lägger journalisten och författaren Anne Sofie Allarp in en ampull i kaffemaskinen. Hon har en lång karriär inom Socialdemokraterna bakom sig. Nu är hon en av få kritiska röster mot partiets nya migrations- och integrationspolitik.

– Jag har aldrig sagt att vi ska öppna gränserna. Men jag har aldrig låtsats som om domedagen är nära, och det räcker för att provocera maximalt, säger hon.

Bostadsområdet Mølnerparken i Köpenhamn har flera gånger beskrivits som Danmarks farligaste plats och ofta skapat stora rubriker om gängkriminalitet, våld och social utsatthet
Bostadsområdet Mølnerparken i Köpenhamn har flera gånger beskrivits som Danmarks farligaste plats och ofta skapat stora rubriker om gängkriminalitet, våld och social utsatthet Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Den nordiska modellen ska utvecklas, inte avvecklas, enligt socialdemokrater i hela Norden. När det kommer till migrationspolitiken har det visat sig innebära att socialdemokraterna vill ta emot färre flyktingar, och ställa högre krav på dem som kommer hit – i såväl Sverige som övriga Norden.

Det är ren rasretorik. Hela förslaget är byggt på undergångsidéer.

Annons

Hos danska Socialdemokraterna finns få kritiker av den nya migrationspolitiken, trots att förslagen som presenterades tidigare i februari är långtgående. Störst rubriker i Sverige fick förslaget att slopa rätten att söka asyl i Danmark. I stället vill S bygga mottagningscentrum i Nordafrika.

Men en annan del av migrationspaketet handlar om en grupp som kallas ”icke-västliga” invandrare. Det ska till exempel finnas ett tak för hur många från just den gruppen som Danmark kan ta emot. Dessutom vill danska Socialdemokraterna att det inom tio år varken finns skolor eller bostadsområden med mer än 30 procent av ”icke-västliga” invandrare. Dit räknas också barn som är födda i Danmark, men som har invandrade föräldrar.

– Det är ren rasretorik. Hela förslaget är byggt på undergångsidéer. Och domedagen kommer för att vi har 8 procent “icke-västliga” invandrare i Danmark, säger Anne Sofie Allarp.

Även om fler personer med dansk bakgrund har flyttat in i Mjølnerparken domineras fortfarande postlådorna av efternamn från Mellanöstern och Nordafrika.
Även om fler personer med dansk bakgrund har flyttat in i Mjølnerparken domineras fortfarande postlådorna av efternamn från Mellanöstern och Nordafrika. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Mjølnerparken i Nørrebro, i centrala Köpenhamn, har länge varit ett av Danmarks mest utsatta områden. Skjutningar, gängkriminalitet och hög arbetslöshet är vanligt. När Mohammad växte upp bodde knappt en dansk utan utländsk bakgrund i området. Nu har fler flyttat in, men i portuppgångarna dominerar efternamn från Nordafrika och Mellanöstern.

– Jag tycker inte om att politiker använder ord som ”icke-västliga”. Vi är alla människor, jag är född i Danmark, säger Mohammad.

1/3

Salim El-Chababi trivs i Mjølnerparken. ”Om du inte är med i ett gäng kan du gå helt fritt här, det har blivit mycket bättre än förut”, säger han.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/3

En linbana är uppsatt på en av gårdarna. Numera bor danska studenter också i området, men få stannar kvar när studierna är klara.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
3/3

Numera har Mjølnerparken öppnats upp mot resten av Köpenhamn med lekpark och parkering runt om.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

När området byggdes gick en tät häck runt området som stängde in parken från resten av stan.

– Om polisen var efter en var det bara att ta moppen genom något smalt hål för att komma undan, säger han.

Nu är husen renoverade och häcken bortbyggd, mammor med barnvagnar går runt i den öppna lekparken. Men gängen finns kvar.

I fyra månader krigade Mjølnerparkens Brothas mot det färskare kriminella gänget LTF, Loyal to familia, förra hösten. En Brothas-medlem blev skjuten till döds. Där vid trappavsatsen, som Mohammad pekade ut, slutade kriget för den gången med 13 skott.

Annons

– Många kvinnor och barn vågade inte gå ut. Men kvinnorna kan också vara kopplade till gängen, för att få skydd och hjälp, säger han.

Jag tycker inte om att politiker använder ord som ”icke-västliga”. Vi är alla människor, jag är född i Danmark.

Hinda Ahmed har bott i Danmark i 18 år, och gillar inte att hon kategoriseras som någon som skulle vara kriminell på grund av sitt ursprung.
Hinda Ahmed har bott i Danmark i 18 år, och gillar inte att hon kategoriseras som någon som skulle vara kriminell på grund av sitt ursprung. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

På radio har Socialdemokraternas reklam om de nya migrationsförslagen just börjat gå. Ett sätt att ena Danmark, hälsar partiledaren Mette Frederiksen med varm stämma. Samtidigt går Dansk Folkepartis kampanj på Facebook. Partiet ber väljarna att kryssa för om de tycker att somaliska kvinnor är en börda eller tillgång för det danska samhället, och hänvisar till den höga arbetslösheten bland somaliska kvinnor.

– Jag har bott i Danmark i 18 år och jobbat sedan jag var ung. Ändå kategoriseras jag som någon som inte är ute på arbetsmarknaden, som inte tar del av demokratin, och som är kriminell, säger Hinda Ahmed.

Annons

Hon bor i Mjølnerparken och jobbar för kommunen. Hon har sex barn, och ber fem gånger om dagen.

– Andra går ut och röker tio gånger om dagen när de jobbar. Att jag inte äter fläsk, inte dricker, eller att jag bär slöja hindrar inte mig från att integreras. Men Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna har börjat låta likadant, säger hon.

När terrorattentatet inträffade i Köpenhamn 2015 så riktades många blickar mot Mjølnerparken. Det visade sig att gärningsmannen Omar El-Hussein hade vuxit upp i området.
När terrorattentatet inträffade i Köpenhamn 2015 så riktades många blickar mot Mjølnerparken. Det visade sig att gärningsmannen Omar El-Hussein hade vuxit upp i området. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är en händelse som ser ut som en tanke. Danska S hoppas på att partiledaren Mette Frederiksen blir landets nästa statsminister 2019.

– Vi får se vilka som backar upp henne. Jag tänker självklart på Dansk Folkeparti, sa partiets vice ordförande Dan Jørgensen till tidningen Information nyligen.

Peter Hummelgaard, S-ledamot i Folketinget, tror att det tar tid för svenska Socialdemokraterna att närma sig de danska migrationspolitiska förslagen.

Annons

− Jag vill råda dem till det. Det betyder inte att man ska kopiera de danska förslagen, för det är en annan debatt här. Men svenska S har börjat adressera problemen. Det är tydligt, säger han.

Danska socialdemokratiska partistrateger låter stressade. Många pratar om en sista utväg, när alla andra försök har misslyckats. Nu har man slutit upp kring en gammal idé. Välfärdsstaten som det stora projektet.

– Vi kommer att förlora välfärden om vi bara släpper in människor som inte kan bidra till systemet på något sätt. Vi har inte lyckats få in de här människorna i sammanhang eller jobb. Det finns ingen möjlighet till förbättring, säger Kasper Fogh.

För tio år sedan stod 70 procent av befolkningen i Mjølnerparken utanför arbetsmarknaden, under 2017 hade siffran sjunkit till 43 procent.
För tio år sedan stod 70 procent av befolkningen i Mjølnerparken utanför arbetsmarknaden, under 2017 hade siffran sjunkit till 43 procent. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hans röst i debatten är välkänd och han har en lång bakgrund i Socialdemokraterna. I dag är han politisk chef för den progressiva tankesmedjan Cevea.

Annons

– Socialdemokraterna i Danmark är fortfarande ett pragmatiskt ekonomiskt parti. Vår analys går ut på att hjälpa den danska arbetaren. I Sverige menar man att danskarna har blivit cyniska, i Danmark menar man att svenskarna har tappat kontakten med verkligheten. Europa håller på att bli en invandringskontinent, hur hanterar man det? säger han.

Det vi har i Danmark nu är en välfärsfundamentalism som skiljer sig helt från förändringsviljan som socialdemokrater har visat i historien.

Något stort, nästan revolutionerande, har hänt med dansk socialdemokrati om du frågar journalisten och tidigare S-profilen Anne Sofie Allarp.

– Det vi har i Danmark nu är en välfärsfundamentalism som skiljer sig helt från förändringsviljan som socialdemokrater har visat i historien. I min bok om Socialdemokratin citerar jag faktiskt Ernst Wigforss: ”Välfärd är inte socialism, men en nödvändig grund för en vidare frammarsch”. Det har danska S glömt, säger hon.

I källargångarna hänger ungdomarna. MP (Mjølnerparken) står klottrat på väggen.
I källargångarna hänger ungdomarna. MP (Mjølnerparken) står klottrat på väggen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Få rör sig utomhus i Mjølnerparken, det blåser kallt. Mohammad visar oss ner i källargångarna. Värmeledningarna löper längs långsmala korridorer. Övervakningskamerorna är översprayade och brunnslocken fastborrade i golvet.

– Det kryllade av råttor här förut, säger han.

Han går förbi igenspikade dörrar. Träningsklubben fick stänga. Äldreklubben också, och kvinnoklubben.

– De sa att det störde för mycket. Men det är ändå här nere alla är. Gängen, men också de små och ungdomarna, till och med de äldre och kvinnorna.

”Brothas” är klottrat på nästan alla väggar, här och där hänger en röklukt kvar.

– Men de är renliga, våra kriminella. Ni ser, det är ingen smuts här, säger han.

1/3

Mohammed visar runt i källargångarna under husen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/3

En förstörd moped ligger vid ett cykelställ.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
3/3

I källaren finns övervakningskameror men samtliga är sprayade med färg. Gänget Brothas träffas i källargångarna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Förut var Mohammad en gängmedlem i Brothas. Nu jobbar han hos bostadsföretaget som sköter Mjølnerparken, och känner nästan alla i området. Han kände Omar Abdel Hamid El-Hussein som för tre år sedan öppnade eld mot ett kulturcenter där den svenska konstnären Lars Vilks befann sig och mot en synagoga – med dödsoffer som följd.

– Alla kände Omar, säger han.

Annons

Men han känner också Hinda Ahmed från Somalia.

– Det jag hör är att det röda blocket och det blå har samma tankar. Jag tänker att det inte är för att de hatar människor. Det är politik, säger hon.

Hinda Ahmed säger att de fyra senaste åren har gjort stor skillnad. – Förut var det ett rött block och ett blått block. Nu är det svårt att göra skillnad mellan partierna, säger hon.
Hinda Ahmed säger att de fyra senaste åren har gjort stor skillnad. – Förut var det ett rött block och ett blått block. Nu är det svårt att göra skillnad mellan partierna, säger hon. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ändå oroas hon av de nya tonerna från folketinget i Christiansborg, och vad de kommer att leda till.

– Jag tänker på mina barn. Jag kan inte ta dem till mitt hemland, där känner de sig inte hemma. Och om de stannar här har de en annan etnisk bakgrund med en annan hudfärg, säger Hinda Ahmed.

På Nørrebrogatan där Mjølnerparken börjar hörs partiledaren Mette Frederiksens röst inne på pizzerian på hörnet.

– Socialdemokraterna står för en utlänningspolitik, som både är rättfärdig och realistisk. En utlänningspolitik, som samlar Danmark, säger hon.

Mannen som bakar pizzorna tar betalt för en Calzone. Han ser ut att ha slutat lyssna.

Bostadsområdet Mølnerparken i Köpenhamn har flera gånger beskrivits som Danmarks farligaste plats och ofta skapat stora rubriker om gängkriminalitet, våld och social utsatthet

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Även om fler personer med dansk bakgrund har flyttat in i Mjølnerparken domineras fortfarande postlådorna av efternamn från Mellanöstern och Nordafrika.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Salim El-Chababi trivs i Mjølnerparken. ”Om du inte är med i ett gäng kan du gå helt fritt här, det har blivit mycket bättre än förut”, säger han.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

En linbana är uppsatt på en av gårdarna. Numera bor danska studenter också i området, men få stannar kvar när studierna är klara.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Numera har Mjølnerparken öppnats upp mot resten av Köpenhamn med lekpark och parkering runt om.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hinda Ahmed har bott i Danmark i 18 år, och gillar inte att hon kategoriseras som någon som skulle vara kriminell på grund av sitt ursprung.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

När terrorattentatet inträffade i Köpenhamn 2015 så riktades många blickar mot Mjølnerparken. Det visade sig att gärningsmannen Omar El-Hussein hade vuxit upp i området.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

För tio år sedan stod 70 procent av befolkningen i Mjølnerparken utanför arbetsmarknaden, under 2017 hade siffran sjunkit till 43 procent.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I källargångarna hänger ungdomarna. MP (Mjølnerparken) står klottrat på väggen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Mohammed visar runt i källargångarna under husen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

En förstörd moped ligger vid ett cykelställ.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I källaren finns övervakningskameror men samtliga är sprayade med färg. Gänget Brothas träffas i källargångarna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hinda Ahmed säger att de fyra senaste åren har gjort stor skillnad. – Förut var det ett rött block och ett blått block. Nu är det svårt att göra skillnad mellan partierna, säger hon.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman