Annons

Källor: Krismöte i Danske Bank kan sluta med vd-byte

Foto: Tomas Oneborg

Nu stiger spänningen i Danske Bank. Idag sammanträder styrelsen för att avgöra vd:n Thomas Borgens framtid efter penningtvättskandalen i Estland, uppger danska medier.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Två av varandra oberoende källor uppger för den danska tidningen Finans att bankens styrelse idag torsdag möts på hemlig plats. Syfte: att avgöra vd Thomas Borgens framtid i bankkoncernen efter penningtvätthärvan vid bankens estniska filial.

Ytterligare styrelsemöten är inplanerade under helgen, enligt tidningen.

SvD har granskat den misstänkta penningtvätthärvan i bankkoncernen.

Summor på minst 80-90 miljarder svenska kronor , som kopplats till ryska kriminella nätverk, uppges ha tvättats via den estniska filialen. Mycket tyder platt de faktiska summorna kan vara väsentligt högre.

Thomas Borgen har haft två roller i affären. Han var först ansvarig för Estlandsverksamheten fram till sommaren 2012. I dag är han vd i den företagsledning som ska städa upp efter skandalavslöjandena.

Flera danska analytiker förutspår därför att Thomas Borgen kan tvingas gå som en följd av penningtvätthärvan. Kritikerna menar att Danske Banks bolagsstyrningskultur inte varit stark nog för att förhindra skandalen under hans ledning.

Danske Bank har lagt ett järnlock på allt som rör den misstänkta penningtvätten. Koncernen vill inte kommentera uppgifterna i Finans.

Annons
Annons

– Vi varken bekräftar eller dementerar, säger koncernens svenska kommunikationsdirektör Anna Sundblad.

Hennes danska motsvarighet vid huvudkontoret i Köpenhamn, Kenni Leth, vill inte ens bekräfta om styrelsen sammanträder:

– Inga kommentarer, säger han.

Ska styrelsen diskutera Thomas Borgens framtid i banken innan veckoslutet?

– Det är uppgifter från dansk media. Vi har sett dem men kommenterar dem inte, säger Kenni Leth.

På onsdag nästa vecka ska Danske Bank presentera en egen utredning om penningtvätten i Estland. Bankkoncernen har gett den danska advokatfirman Bruun & Hjelje uppdraget att undersöka hur stora belopp som passerat Estlandsfilialen under åren 2007–2015 och hur bankens egna anställda agerat under samma tid.

Resultatet ska redovisas vid en presskonferens i Köpenhamn.

Thomas Borgen har varit populär i styrelsen och på vd-stolen. Och de bedömmare som granskat affären utifrån är långtifrån säkra på att han tvingas lämna sin post.
Andreas Håkansson, välkänd svensk bankanalytiker på franska banken BNP Paribas, var försiktig när han uttalade sig för SvD den 8 september:
– Vilket ansvar Thomas Borgen har och vilka följder det här får för honom återstår att se. Men vi har sedan länge sagt att vi ser en risk för förändringar i ledningen, sa Andreas Håkansson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons