Annons

Danske: Nolltillväxt på väg – Ingves i förnekelse

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Tomas Medin Westman / Omni Ekonomi
Publicerad

Danske Bank kapar sin tillväxtprognos för Sverige. I juni räknade banken med en tillväxt på 1,3 procent i år och 1,7 procent nästa år. Nu revideras siffrorna ner till 1,0 procent i år och 1,0 procent 2020, enligt konjunkturrapporten Nordic Outlook som presenteras under tisdagen enligt Direkt. Banken pekar bland annat på att arbetsmarknaden har försämrats snabbt under sommaren.

– Sverige är på väg mot nolltillväxt och stigande arbetslöshet, säger chefsekonom Michael Grahn.

Riksbanken får samtidigt stenhård kritik och anklagas befinna sig i något slags förnekelsestadium, där de fortsatt räknar med en räntehöjning runt årsskiftet trots signaler om svagare konjunktur.

”Vi räknar med att Riksbanken så småningom kommer att få ändra kurs och sänka räntan nästa år”, skriver Danske Bank.

På plussidan noterar banken att det finns en möjlighet att frigöra finanspolitiska resurser för investeringar och ökade statsbidrag till kommunerna, utan att äventyra statsfinanserna. Detta eftersom statsskulden är på väg att falla under den gräns som budgetreglerna föreskriver på 35 procent av BNP.

Arbetsmarknaden har också försämras snabbt under sommarendirekt.omniekonomi.seRiksbankens senaste penningpolitiska rapportriksbank.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons