Annons

Danskt vindkraftavtal öppnar för Vattenfall

Det finns fortsatt hopp för Vattenfalls planerade vindkraftparker i Danmark, sedan danska politiker klubbat igenom ett avtal om hur stöd till förnybar energi ska finansieras.

Under strecket
TT
Publicerad

Magnus Hall, Vattenfalls vd.

Foto: Anders AhlgrenBild 1 av 1

Magnus Hall, Vattenfalls vd.

Foto: Anders AhlgrenBild 1 av 1
Magnus Hall, Vattenfalls vd.
Magnus Hall, Vattenfalls vd. Foto: Anders Ahlgren

Osäkerheten kring projektet har varit stor på grund av politikernas splittring i frågan, sedan Vattenfall i september fick besked om att man vunnit upphandlingen.

"Vi är mycket glada över att majoriteten i folketinget nu har bekräftat att vi kan börja bygga de kustnära vindkraftparkerna", skriver Magnus Hall, Vattenfalls vd, i ett pressmeddelande.

Nästa steg blir nu enligt Vattenfall att upphandla komponenter och tjänster inför byggfasen, som enligt plan ska påbörjas 2019.

Danmarks borgerliga regering har velat genomföra projektet, som ingår i en politisk uppgörelse från 2012, men har tidigare påpekat att ett slutgiltigt beslut dröjer till efter det att frågan om energiskattens utformning är löst.

Den röd-gröna Enhedslisten, ett parti som ofta är allierat med de andra partierna i det röda blocket, uttrycker överraskning över att parterna har kommit överens om ett avtal som Enhedslisten uppfattar som socialt obalanserat och skadligt för klimatet.

Men Socialdemokraterna ser det inte på samma sätt, säger partiets ledare Mette Frederiksen. Hon kallar avtalet för ett politiskt hantverk när det är som bäst.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons