Annons

Mitt dansande livDansminnen blir till ett nu i Franzéns exposé

Helena Franzén, sammanfattar sin 30-åriga karriär i ”Mitt dansande liv” på Dansmuseet i Stockholm.
Helena Franzén, sammanfattar sin 30-åriga karriär i ”Mitt dansande liv” på Dansmuseet i Stockholm. Foto: Håkan Jelk

Helena Franzén ställer ut 30 år av sitt liv som koreograf och dansare på Dansmuseet. Det handlar om att aktivera minnen med hjälp av bilder, filmer och musik.

Under strecket
Publicerad

”Here-Us-Now” kallar Helena Franzén sitt nykomponerade dansverk med delar ur äldre verk. Det visas på Dansmuseet i samband med utställningen ”Mitt dansande liv”.

Foto: Håkan Jelk

Mitt dansande liv

Genre
Utställning
Var
Dansmuseet, Stockholm

Pågår t o m 2 februari 2020

Dansmuseets nya utställning ”Mitt dansande liv” ger en fin inblick i dansaren och koreografen Helena Franzéns arbete. Men lyfter även fram de dansare, musiker, kostymörer, fotografer och alla andra som hon samarbetat med genom åren.

Såväl kostymer från flera uppsättningar som fotografier från en stor del av de cirka 80 verk hon koreograferat vittnar om ett omfattande konstnärskap. Det är en innehållsrik utställning som fotografen och filmaren Håkan Jelk utformat tillsammans med Helena Franzén i den före detta bankhallen. Att de samarbetat sedan 2011 gör också att det visuella uttrycket från flera av deras gemensamma arbeten och föreställningar känns igen.

De dansfilmer som Håkan Jelk gjort tillsammans med Helena Franzén under de senaste fyra fem åren och som visas i den inre delen av utställningen ger fler exempel på hur deras visuella och rumsliga värld vävts ihop.

I den inledande delen av utställningen loopas ett inspelat och koncentrerat samtal mellan Helena Franzén och dansvetaren och skribenten Cecilia Malmström Olsson på en tv-skärm. Vilket fungerar bra som en introduktion till ”Mitt dansande liv” medan man tittar på fotografierna, känner på någon av kostymerna eller bläddrar i de tre klippböcker som ingår i utställningen. Ett grepp som bidrar till att den inte känns alltför informationstung när den berättar historien kring ett konstnärskaps första 30 år. Från tiden som dansare hos Margaretha Åsbergs Pyramiderna till idag.

Annons
Annons

”Here-Us-Now” kallar Helena Franzén sitt nykomponerade dansverk med delar ur äldre verk. Det visas på Dansmuseet i samband med utställningen ”Mitt dansande liv”.

Foto: Håkan Jelk

Under de åren har Helena Franzén tålmodigt mejslat ut sitt eget karaktäristiska koreografiska landskap och samtidigt samarbetat med en rad personer. Ibland mer tillfälligt, ibland mer långvarigt som med musikern Jukka Rintamäki och dansaren Katarina Eriksson.

”Here-Us-Now” kallar Helena Franzén sitt nykomponerade dansverk med delar ur äldre verk. Det visas på Dansmuseet i samband med utställningen ”Mitt dansande liv”.
”Here-Us-Now” kallar Helena Franzén sitt nykomponerade dansverk med delar ur äldre verk. Det visas på Dansmuseet i samband med utställningen ”Mitt dansande liv”. Foto: Håkan Jelk

Själv fastnar jag framför en videoskärm där det går att klicka sig fram bland de allra flesta av Helena Franzéns verk. Korta smakprov ur dansverk jag inte tidigare sett blandas med sådana jag upplevt på plats och har egna minnesbilder av.

Man skulle kunna säga att hela utställningen handlar om att aktivera minnen med hjälp av bilder, filmer och all musik – som går att lyssna på – från föreställningarna. Inte för att direkt återskapa äldre koreografier utan för att de hos Helena Franzén tydligt är en del av nuet men även av kommande arbeten. Det är också en av utställningens största förtjänster.

Därför är det logiskt att ”Mitt dansande liv” i februari följs av nya verket ”Here-Us-Now” efter att kortare utdrag ur äldre verk framförts i själva utställningen under fredagar och lördagar.

Att text eller rättare sagt samtal kring dansen, men även kulturen i stort, är viktiga för Helena Franzén framgår tydligt i ”Mitt dansande liv” där intervjuer, kommentarer och utdrag ur texter tar plats mellan fotografierna. Till utställningen hör även två nyskrivna texter som presenteras i varsin liten bok av Cecilia Malmström Olsson, ”Ett liv med dansen” och Sinikka Neuhaus ”Det sätter mig i gungning” som båda ger sina personligt präglade perspektiv på Helena Franzéns koreografiska universum.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons