Annons

Där framtidstro möter dagliga bekymmer

Vykortet | Mogadishu, Somalia

Under strecket
Publicerad

Mogadishu Tech Summit ägde rum i slutet av november, för andra året i rad. Här samlades ett stort antal unga innovatörer, entreprenörer och tech-fantaster. I en tävling om bästa nystartade företag vann tre unga kvinnor 5 000 dollar som startkapital. Diskussionerna handlade om hur ny teknologi kan möta klimathot, den snabba urbaniseringen och humanitära problem. Totalt besökte 3 400 personer mässan.

Somalia har en tradition av entreprenörskap och innovation. För 20 år sedan när många andra länder i Afrika kämpade för att få telefonservice på plats, hade Somalia, trots pågående konflikter och ett svårt inbördeskrig, fungerande mobiltelefoner. På många håll i världen är de somaliska invandrarna en dynamisk kraft i ekonomin. Svensksomalier är bland de drivande i Mogadishu Tech Forum. Abdi och Hakim välkomnar mig på svenska när jag anländer. Abdi ansvarar för kommunikation och fixade bilden i vykortets vinjett. Han beklagade sig över medias ointresse; skjutningar och terrorism får rubriker men inte företagande och innovation. Företagsmässan i Mogadishu är inte unik. När jag för en tid sedan besökte Garowe, huvudstad i delstaten Puntland, var det president Denis svensksomaliske medarbetare Abdi som berättade om Puntland Investment Forum.

Somalia kan inom kort få beslut om skuldlättnader och därmed investeringar genom Världsbanken. Det kommande året kan förhandlingar om medlemskap i världshandelsorganisationen WTO komma igång på allvar. Somalia håller steg för steg på att införlivas i den globala ekonomin och den internationella handeln. Landets unga entreprenörer kommer att dra nytta av dessa möjligheter.

Verkligheten är en blandning av framtidstro och dagliga bekymmer. Samtidigt som Mogadishu Tech Forum pågår skjuts en ung aktivist till döds. Konflikt och våld, terrorism och fattigdom finns kvar. Översvämningar varvas med torka, och leder till humanitära katastrofer, snart sagt årligen. Mycket återstår innan alla unga entreprenörer kan känna sig säkra och utveckla företag och investeringar. De positiva krafterna behöver allt vårt stöd.

STAFFAN TILLANDER är Sveriges ambassadör till Somalia.
staffan.tillander@gov.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons