Annons

Därför ändrade SMHI sin rekordprognos

Snart blir det kyligare väder igen.
Snart blir det kyligare väder igen. Foto: Johan Nilsson / TT

SMHI tror nu att sommarhettan kommer att försvinna snabbare än vad man tidigare trodde – men kallare väder är inte alltid lätt att beräkna.

– Prognoserna blir mer osäkra när det blir ostadigt och lågtryck, säger meteorologen Jon Jörpeland.

Under strecket
Publicerad

Solparasoll, bad och svett. I nästan hela landet är det just nu högsommar. Så långt norrut som i Jokkmokk var det 32 grader på fredagen, och värmen väntas hålla i sig några dagar till.

Men hur länge stannar hettan?

Många lade nog märke till att SMHI nyligen trodde att värmen skulle stanna kvar under flera dagar nästa vecka. Tidigare i veckan visade SMHI:s prognos för Hudiksvall att orten skulle få hela 37 grader på onsdag nästa vecka, vilket skulle vara nära det svenska värmerekordet på 38 grader.

Bara några timmar senare halverades prognosen till 19 grader för Hudiksvall. Nu tror SMHI i stället att högsommaren kommer att vara borta på tisdag, och att det i stället blir 15–20 grader i större delen av landet resten av veckan – och även en hel del regn.

Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI, säger att prognosen om 37 grader i Hudiksvall inte berodde på något fel, utan att myndighetens beräkningsmodeller hastigt ändrade sig.

– Just då trodde modellen att det skulle komma väldigt varm luft och placera sig över Norrlandskusten. Men man ska alltid vara försiktig när prognosen visar sådana extremvärden en vecka framåt i tiden, säger han.

Annons
Annons

Orsaken till den hastiga ändringen är att SMHI:s uträkningar tidigare visade att ett väntat lågtryck norrifrån skulle komma till Finland och Ryssland nästa vecka, men missa Sverige. I onsdags ändrade sig alltså beräkningsmodellerna och utgick i stället från att den kalla luften även kommer att nå oss.

– Prognoserna blir mer osäkra när det blir ostadigt och lågtryck. Modellerna är ibland inte eniga om vilken bana lågtrycken kommer att röra sig i. Vädret är kaotiskt på så sätt att en liten ändring kan ge stora effekter, säger Jon Jörpeland.

Så hur säker är prognosen för nästa vecka? Är det fortfarande möjligt att hettan stannar kvar även då?

Jon Jörpeland säger att det nu är väldigt sannolikt att det blir kyligare från och med måndagen och tisdagen.

– Det verkar bli mer ostadigt med lägre temperaturer och skurar. Men som sagt ska man alltid vara försiktig när det gäller en prognos en vecka framåt i tiden, säger han.

På sin sajt redovisar SMHI hur tillförlitliga myndighetens tidigare prognoser har varit. Där framgår bland annat att temperaturen hittills i år inte skilt sig mer än plus/minus två grader jämfört med föregående dags prognos i 77 procent av fallen.

Men i bara 56 procent av fallen var prognosen lika bra på att förutspå vädret fem dagar framåt i tiden.

Stora delar av Europa har den senaste veckan lamslagits av en kraftig värmebölja som fått termometrarna att visa på över 40 grader på flera håll. Även i Europa väntas delvis kyligare väder de kommande dagarna.

I Begijnendijk i norra Belgien var det på torsdagen 41,8 grader, vilket är den varmaste uppmätta temperaturen i området. I helgen väntas orten få mer normala temperaturer på 20–24 grader.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons