Annons
Analys

Therese Larsson Hultin:Därför säger Trump ”kinesiska viruset”

Donald Trump på Vita husets dagliga briefing om corona.
Donald Trump på Vita husets dagliga briefing om corona. Foto: Alex Brandon/AP

Viruset kan avgöra om Trump väljs om eller inte i höst. För USA:s president är corona mycket mer än en pandemi – och den kan avgöra hans framtid. Något som förklarar Vita husets agerande.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump talar på ett valmöte.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 3

En man med ansiktsmask utanför New York-börsen.

Foto: Kevin Hagen/APBild 2 av 3

Donald Trump talar om coronakrisen.

Foto: Alex Brandon/APBild 3 av 3

Donald Trump talar på ett valmöte.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

– Vi kan göra båda sakerna samtidigt, slog Donald Trump fast på sin dagliga pressbriefing på måndagen. Presidenten syftade på att hålla den amerikanska ekonomin igång, men samtidigt bekämpa coronaviruset.

– Den amerikanska ekonomin är inte gjord för att stängas ner, fortsatte Trump och signalerade att det mesta nog snart kunde öppnas upp igen och att det var en fråga om veckor och inte månader – även om han inte ville nämna ett närmare datum.

Signaler som går rakt på tvärs med vad Vita husets medicinska expertis säger, och den faktiska verkligheten som visar att kurvan med antalet smittade i USA går spikrakt uppåt.

Så varför säger Trump som han gör?

Donald Trump talar på ett valmöte.
Donald Trump talar på ett valmöte. Foto: Evan Vucci/AP

Det finns en sak som är viktigare än allt annat att hålla i bakhuvudet just nu när det gäller Trump: det är presidentval i USA den 3 november.

Annons
Annons

En man med ansiktsmask utanför New York-börsen.

Foto: Kevin Hagen/APBild 1 av 1

Donald Trump är en vinnarskalle och att förlora valet skulle vara en personlig nesa för en man som sätter stort värde på att framstå som stark inför sin omgivning.

En gammal sanning i amerikansk politik är också att en president som styr över ett ekonomiskt välmående USA blir omvald, medan amerikanerna under sämre tider gärna röstar in en ny person till Vita huset.

En man med ansiktsmask utanför New York-börsen.
En man med ansiktsmask utanför New York-börsen. Foto: Kevin Hagen/AP

Varför är börsen så viktig?

Donald Trump har byggt stor del av sin framgång som president på att ekonomin gått som tåget. Under hans dryga tre år vid makten har dessutom börserna i New York satt rekord efter rekord.

Trump gillar siffror och stigande börskurser har varit ett enkelt sätt för presidenten att visa för väljarna att hans politik fungerar. Ett Wall Street där botten gått ur, riskerar att få amerikanerna att dra obehagliga slutsatser om presidentens agerande.

Är det ett kinesiskt virus är den ekonomiska nedgången inte den amerikanske presidentens fel – hur illa det än blir.

Den återvalskampanj som Trump-lägret tänkte sälja in till väljarna i höst byggde just på att enbart en fastighetsmiljardär från Manhattan kunde ha skapat de förutsättningar som möjliggjorde börsrekorden. (Något såväl ekonomer som Trump-motståndare gärna påpekar har liten förankring i verkligheten).

För Trump gäller det nu därför att koppla loss sig själv från den ekonomiska nedgången som kommer i coronavirusets fotspår. Viruset var först Demokraternas fel, som överdrev, sedan mediernas med samma argument. De senaste veckorna har presidenten vid upprepade tillfällen kallat corona för ”det kinesiska viruset” av samma anledning.

Annons
Annons

Donald Trump talar om coronakrisen.

Foto: Alex Brandon/APBild 1 av 1

Är det ett kinesiskt virus är den ekonomiska nedgången inte den amerikanske presidentens fel – hur illa det än blir. En annan klassiker i valtider är också att skapa en yttre fiende för att få folket att sluta upp bakom sin ledare, och då passar ett virus från Kina bra.

Trump har den senaste veckan dessutom skjutit över stora delar av ansvaret för smittskyddshanteringen på delstaterna och deras guvernörer. Går det fel på delstatsnivå, kan det inte lastas på presidenten.

Kan Trump tvärtom bli stärkt av corona?

Donald Trump talar om coronakrisen.
Donald Trump talar om coronakrisen. Foto: Alex Brandon/AP

Absolut. Allt handlar om hur han hanterar den ekonomiska nedgången och själva spridningen. Det är också en anledning till att Donald Trump nu försöker ingjuta optimism i väljarna. Presidenten upprepar ständigt att USA är starkt och att man snart kommer att ha tagit sig igenom det värsta.

En undersökning från tv-kanalen ABC gjord av Ipsos, visar också att hans agerande gått hem hos många. 55 procent av de tillfrågade ansåg att presidenten hanterar viruskrisen bra. En ökning med 12 procentenheter från veckan innan.

Det är också ett dilemma för Demokraterna i kongressen. Hjälper de presidenten och Republikanerna att sjösätta de gigantiska räddningspaket som nu lanseras, kan det vara en säker biljett för Trump till Vita huset i höst. Säger de å andra sidan nej, riskerar de inte bara att väljarna får gå från hus och hem – de kan också räkna med att bli straffade i november.

Därför bråkar nu partiet och försöker få till ändringar i det stödpaket, ”Corona III”, på närmare 2 000 miljarder dollar som Republikanerna lanserat. Demokraterna vill sätta sin egen stämpel på åtgärderna, för att få del av belöningen om det faller väl ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons