Annons
Analys

Patricia Hedelius:Därför är det inga snabba cash i Ericsson

Börje Ekholm, ny vd för Ericsson.
Börje Ekholm, ny vd för Ericsson. Foto: Lars Pehrson

Ericssons nye vd Börje Ekholm lovar en ljusare framtid för den luttrade personalen och aktieägarna. Men i det löftet ryms inga garantier för att Ericsson ska fortsätta som ett självständigt svenskt bolag. Det ser snarare ut som Ericsson förbereds för en storaffär.

Under strecket
Publicerad

Efter år av misskötsel blev Ericssons kris både för djup och för allvarlig för att kunna förklaras bort. I januari akuttillsattes den tidigare styrelseledamoten i Ericsson, Börje Ekholm, som ordinarie vd efter att den tidigare vd:n Hans Vestberg sparkats.

Börje Ekholms plan för att få Ericsson på fötter lades fram redan i mars. Den är vare sig är särskilt krånglig eller spektakulär, och aktieägare inkasserar en snabb vändning i Ericsson. Även nya storägaren, Christer Gardells Cevian Capital som precis passerat Investor i ägarlistan, vädrar nya tider för aktien. Den allt högre värderingen av Ericsson på börsen avspeglar aktieägarnas växande förväntningar om snabba cash. Krisen i Ericsson är dock allt annat än standardiserad – och det bäddar för besvikelser.

Ekholms första steg att banta administrationen sker genom att ta bort en chefsnivå och halvera antalet geografiska regioner till fem. Första rutan är därmed ikryssad på standardmanualen för att rädda företag. En sak är dock oförändrad – Börje Ekholm har valt att behålla ledningsgruppen, vilket avslöjar att laget inte är toppat. Fler förändringar lär behövas, förvånansvärt många namn går fortfarande att härleda till den tidigare vd:n Hans Vestberg och dennes kritiserade chefspolitik.

Annons
Annons

Det andra åtgärden som Börje Ekholm försöker lösa, och som SvD uppmärksammade redan 2016, är att rensa ut olönsamma kundkontrakt, ta stora omstruktureringskostnader och skriva ner värden på tillgångar i balansräkningen. Totalt handlar det om kostnader på upp emot 15 miljarder kronor. Frågan är om det räcker.

Det tredje ingreppet är nämligen att se över verksamheten och göra sig av med det som inte är tillräckligt lönsamt. I Ericsson är det omfattande verksamheter som med all logik borde vara oönskade. Hårdvara för it och molnbaserad infrastruktur är exempel på områden som dras med stora förluster. Men frågan är om det ens går att sälja, och i så fall till vem.

Ericsson gör stora förluster i sin affärsverksamhet vilket negativa kassaflöden vittnar om.

Den andra biten att ha i åtanke är att en avveckling ger obehagliga följdeffekter. Över 65 miljarder kronor spenderades under tio år på strategin med bolagsköp inom områdena. Med facit i hand rymmer köpfesten mest besvikelser som innan Börje påbörjade sin städning beräknades till ett nedskrivningsbehov om 20 miljarder.

Ett annat av orosmomenten är om Ericssons ekonomi räcker för att vända bolaget. Ericsson gör stora förluster i sin affärsverksamhet vilket negativa kassaflöden vittnar om. Samtidigt har nettokassan tappat ytterligare nästan 4 miljarder kronor. Det kan bli en kamp mot klockan. Det amerikanska justitiedepartementets pågående utredning om korruption kommer sannolikt ge ytterligare miljardkostnader, vilket skulle kunna tvinga ägarna att skjuta till pengar till Ericsson om det vill sig illa.

Börje Ekholms strategi väntas ge högre lönsamhet, men det finns fortfarande investerare som räknar med högre vinstmarginalerna på en väntad omsättning på 200 miljarder. De kan komma att behöva korrigera sina kalkyler. Storägarna Investor, Cevian och Industrivärden har nog koll på siffrorna, men måste ta ställning till ett annat uppenbart problem.

Ericsson kommer efter Börje Ekholms strategi i allt väsentligt påminna om det bolag som Carl Henric Svanberg blev vd för 2003. Ett bolag i skriande behov av tillväxt. Efter tolv års misslyckade experimentverkstad att försöka bredda Ericsson och hitta tillväxt inser nog såväl både gamla som nya ägare att man nått vägs ände. Det talar för att Ericsson, efter kommande år av renodling, står inför en strukturaffär.

Det har länge spekulerats i att Cisco är en trolig köpare. Uppgifterna är logiska men för tidiga att räkna hem. Det är som sagt mycket som kan försenas eller gå fel i Börje Ekholms planer för Ericsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons