X
Annons
X
Kommentar

Erik Bergin: Trumps drag logiskt – har fått övertaget

Att president Trump rumsterar om i justitiedepartementet är logiskt mot bakgrund av att Demokraterna tar makten i representanthuset. Genom att sparka justitieminister Sessions och hota Demokraterna om de dristar sig till att utreda presidenten skapar Trump en potentiellt effektiv barriär mot framtida legala bekymmer.

Läs mer om Trump och Ryssland
President Trump och Jeff Sessions.
President Trump och Jeff Sessions. Foto: Evan Vucci/AP

Att det hände var knappast förvånande, men möjligen att det hände så snabbt: innan alla röster ens räknats i kongressvalet i tisdags så var Jeff Sessions borta, på Trumps begäran.

Det har inte varit lätta två år för Sessions. Han förklarade sig jävig i den federala utredningen om rysk påverkan på valet 2016 och överlät åt vice justitieministern Rod Rosenstein att hantera den. Det är den utredningen som presidenten återkommande dömt ut som ”häxjakt” på honom själv. Sessions fick ta emot ideliga attacker från Trump, som offentligt deklarerade att justitieministern tappat kontrollen över sitt departement. Ändå stretade han på.

I Sessions ställe tillsätts nu Sessions tidigare stabschef Matthew G. Whitaker som tillfällig justitieminister. Det som därmed händer oroar dem som vill se ryssutredningen drivas oberoende tills den är klar, och som inte ställer upp på Trumps världsbild att FBI och den särskilda åklagaren Robert Mueller som leder ryssutredningen är politiska lönnmördare utskickade av Demokraterna.

Annons
X

Trump till slut övertaget i den rysshärva som hittills överskuggat mycket av hans presidentskap.

1/2

USA:s tf justitieminister Matthew G. Whitaker.

Foto: Allison Shelley/AP
2/2

Vice justitieminister Rod Rosenstein.

Foto: Andrew Harnik/AP

Även Whitaker har uttalat sig kritiskt mot granskningen. Han har bland annat föreslagit att Muellers budget borde kapas för att få stopp på den. Hur ojävig Whitaker själv är går därmed att ifrågasätta.

Ändå är det nu han som tar över ansvaret för utredningen från Rod Rosenstein, enligt justitiedepartementet. Trump har därmed lyckats med att få in en lojalist som chef över granskningen av honom själv.

Särskilt efter Demokraternas seger i representanthuset i tisdags är det ett logiskt drag. Ryssutredningen hotar bli extra giftig när motståndarpartiet nu plötsligt har makten att starta egna utredningar och begära fram mer dokumentation som den tidigare republikanska till stor del Trump-lojala majoriteten i ”huset” drog sig för.

Knappt hade dock valet klarats av innan Trump varnade Demokraterna från att göra just det, i förebyggande syfte.

Det tog runt 18 månader, men med en lojalist som chef för utredningen av honom själv och ett demokratiskt parti under press innan den nya majoriteten ens hunnit installera sig i representanthuset så har Trump till slut övertaget i den rysshärva som hittills överskuggat mycket av hans presidentskap.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion BÅDER SEGER OCH FÖRLUST FÖR TRUMP
Annons
X
Annons
X
Annons
X

President Trump och Jeff Sessions.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 3

USA:s tf justitieminister Matthew G. Whitaker.

Foto: Allison Shelley/AP Bild 2 av 3

Vice justitieminister Rod Rosenstein.

Foto: Andrew Harnik/AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X