Annons
Kommentar

Teresa Küchler:Storfavoriten till EU:s toppjobb – ett rött skynke för Orbán

Nederländske Frans Timmermans är den perfekta kandidaten – av en rad anledningar.
Nederländske Frans Timmermans är den perfekta kandidaten – av en rad anledningar. Foto: Yvonne Åsell

Han är smart, vältalig och en sjutusans trevlig karl. Han talar många språk och skulle charma sig in i många européers hjärtan om han blev EU-kommissionens ordförande. Men han är också någon man skrämmer barn med.

Under strecket
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) med Timmermans, på besök hos UD i maj.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1

BRYSSEL Efter en sömnlös natt och ett föga hedervärt rekord – det längsta obrutna EU-toppmötet någonsin – återupptar i dag EU:s 28 stats- och regeringschefer försöken att välja kandidater till fem av EU:s toppjobb. Den mest kontroversiella posten är EU-samarbetets tyngsta: det som EU-kommissionens ordförande.

Valet kan liknas vid en "konklav" – alltså ett sådant möte som katolska kardinaler håller bakom låsta dörrar när de ska välja en ny påve.

I Bryssel är det Emmanuel Macron, Angela Merkel, Stefan Löfven, Viktor Orbán och de andra stats- och regeringscheferna som låser in sig och köpslår om vem som vore en bra EU-kommissionsordförande.

De dividerar om saker som politisk hemvist och nationalitet: kan tyskarna acceptera en fransman i toppen, eller fransmännen en tysk? Ska det vara en person från ett litet land? Är det dags för en östeuropé? En socialdemokrat? En kvinna?

Under toppmötet var det ett namn som seglade upp som en tänkbar kompromiss för alla spretiga krav och kriterier: den nederländske socialdemokraten och nuvarande EU-kommissionären Frans Timmermans. Vid en snabb anblick verkar han perfekt.

Annons
Annons

Utrikesminister Margot Wallström (S) med Timmermans, på besök hos UD i maj.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1

Han är socialdemokrat – vanligtvis svårt att acceptera för högern – men en nederländsk socialdemokrat. Stor skillnad. För en fransk eller grekisk socialdemokrat, till exempel, är ordet ”liberalism” synonymt med en laissez faire-politik som gynnar företagen på arbetarnas bekostnad, medan socialdemokrater i Nederländerna – precis som i Danmark och Sverige – vanligtvis inte har problem med tanken att man på samma gång kan värna välfärdsstaten och förespråka ekonomisk liberalism.

Få lyssnare lämnas oberörda av ett klassiskt Timmermans-framförande.

Han bygger kulturella broar. Timmermans kommer visserligen från ett nordligt, germanskt och protestantiskt land som historisk-politiskt sett har varit en motpol till Sydeuropa. Men han är också katolik, inbiten Roma-supporter och delvis uppvuxen i Italien. Han går hem finfint även i Europas latinska kultursfär.

Han är erfaren, efter fem år som EU-kommissionär och en lång tid som utrikesminister i Nederländerna. Flera av EU:s stats- och regeringschefer har understrukit att de vill ha någon med vana från den internationella topp-politiken, som har varit folkvald minister eller premiärminister.

Han är intelligent: få lyssnare lämnas oberörda av ett klassiskt Timmermans-framförande. Han talar lika rikt och medryckande på nederländska, franska, engelska, tyska, italienska och ryska. Ingen pajig gymnasieengelska direkt.

Utrikesminister Margot Wallström (S) med Timmermans, på besök hos UD i maj.
Utrikesminister Margot Wallström (S) med Timmermans, på besök hos UD i maj. Foto: Fredrik Persson/TT
Annons
Annons

När Timmermans efter EU-valet den 28 maj ställdes mot den europeiska högerns kandidat till EU-kommissionsjobbet, tysken Manfred Weber, så framstod den senare, med sin simpla skolengelska, som en intellektuell dvärg jämte Timmermans och hans shakespearianska utläggningar. Språk är makt.

Men Timmermans är också stridbar. Som EU-kommissionär har han haft ansvar för frågor om rättsstaten och EU:s grundläggande värderingar. Det är han som på senare år idogt riktat häftig kritik mot styrena i Ungern, Polen Rumänien och på senare tid även Tjeckien, för att de stiftat lagar som skulle bryta mot EU:s grundläggande värderingar. Han har till och med drivit flera polska och ungerska lagar till EU-domstolen, för brott mot demokratins spelregler.

För Viktor Orbán är Frans Timmermans ett rött skynke – någon man skrämmer barn med. En av Orbáns talespersoner drog på Twitter till med det värsta tillmälet han kunde uppbåda om Timmermans: att han är George Soros man i Europa. Samma budskap stod under söndagskvällen att läsa i braskande textsnitt på regeringstrogna, ungerska tidningar.

Och toppmötet börjar nu om. Men stämningen är inte bra. Kanske dröjer det ännu länge innan vit rök kan släppas ut från taket i rådsbyggnaden i Bryssel, och meddelandet ”Habemus comisar!” kan ljuda över takåsarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons