Annons
Kommentar

Charlotta Buxton:Därför är hon britternas sista hemliga vapen

Drottning Elizabeth hälsar på USA:s presiden Donald Trump.
Drottning Elizabeth hälsar på USA:s presiden Donald Trump. Foto: Victoria Jones/AP

Regeringen är lamslagen – Theresa May avgår på fredag. Donald Trump besöker ett försvagat och förvirrat Storbritannien. Det enda landet har kvar att erbjuda är ett möte med drottningen och den kungliga familjen.

Under strecket
Publicerad

Melanie Trump, drottning Elizabeth, Donald Trump, pris Charles och hertiginnan Camille.

Foto: Frank Augstein/AP

 

LONDON Drottning Elizabeth har träffat tolv amerikanska presidenter – bara två av dem har fått komma på statsbesök. Nu blir Donald Trump den tredje.

Ett officiellt statsbesök till Storbritannien är något av en ovanlighet. Det börjar oftast med ett möte med drottningen och den kungliga familjen och avslutas med en bankett på Buckingham Palace. Drottningen har tagit emot 113 statsbesök under sina 67 år på tronen.

Britterna tyckte därför att inbjudan verkade desperat. Storbritanniens premiärminister Theresa May reste till Washington kort efter att Donald Trump flyttat in i Vita Huset. Storbritannien hade röstat för brexit och behövde vänner men personkemin mellan ledarna fungerade inte. May spelade ut sitt enda trumfkort och lovade presidenten ett statsbesök och ett möte med drottningen.

Mycket har hänt sedan dess. Theresa May avgår på fredag som ledare för Konservativa partiet. Andra politiker, bland dem oppositionsledaren Jeremy Corbyn, vägrar träffa Donald Trump. Den amerikanska presidenten och Londons borgmästare Sadiq Khan har förolämpat varandra upprepade gånger. Stora demonstrationer pågår i London och Storbritannien befinner sig i limbo med ett lamslaget parlamentet. De två stora partierna ligger på tredje och fjärde plats i mätningarna för första gången någonsin. Orsaken till kaoset är brexit.

Annons
Annons

Melanie Trump, drottning Elizabeth, Donald Trump, pris Charles och hertiginnan Camille.

Foto: Frank Augstein/AP
Melanie Trump, drottning Elizabeth, Donald Trump, pris Charles och hertiginnan Camille.
Melanie Trump, drottning Elizabeth, Donald Trump, pris Charles och hertiginnan Camille. Foto: Frank Augstein/AP

Ingen vet hur landet kommer att se ut om sex månader – eller sex veckor. Ur ett politiskt perspektiv saknar besöket därför syfte. Britterna har inte längre något annat att erbjuda presidenten än en rundtur kring sina historiska palats och katedraler och en middag med drottningen.

Ända sedan andra världskriget har britterna varit den svagare parten i det så kallade särskilda förhållandet mellan USA och Storbritannien. Men länderna har alltid upprätthållit ett sken av jämställdhet och samarbetat kring försvarsfrågor.

Under de senaste åren har Storbritannien tvingats kämpa allt hårdare för att upprätthålla förhållandet. Då landet förlorat inflytande har statsbesöken och drottningen har blivit allt viktigare. De två tidigare presidenterna som fått en inbjudan var Donald Trumps föregångare – George W Bush och Barack Obama.

Till skillnad från dem kommer Donald Trump och hans fru Melania inte att övernatta på Buckingham Palace. Slottet är slitet och brandfarligt och byggnaden renoveras för första gången sedan andra världskriget. Drottningen har inte flyttat ut, men slottet anses inte duga åt presidentparet.

Trump låtsas inte heller att förhållandet mellan länderna är jämlikt. Då han besökte Storbritannien för första gången i fjol orsakade han stor uppståndelse på sociala medier och ansågs ha förnedrat britterna genom gå framför drottningen under ett besök till slottet i Windsor. Den här gången har han hotat begränsa underrättelsesamarbetet om Storbritannien håller fast vid planen att låta kinesiska Huawei bygga ut landets 5G-nätverk. Han föredrar en brexit utan avtal och tycker att den förra utrikesministern Boris Johnson skulle bli en bra efterträdare till Theresa May.

Ett möte med drottningen har länge ansetts vara britternas hemliga vapen. Då hästvännen Ronald Reagan besökte Storbritannien på åttiotalet fick han rida tillsammans med drottningen. Då Barack och Michelle Obama besökte Buckingham Palace hade slottet sett till att placera ut brev av Obamas förebild Abraham Lincoln i parets sovrum.

Enligt journalisten och historikern Andrew Marr är drottningens uppdrag att skapa en emotionell länk till Storbritannien. Om britterna inte hittar en väg ut ur brexitkaoset är hon snart det enda de har kvar för att imponera på världsledare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons