Annons
Kommentar

Henrik Ennart:Därför är släktträffen nyckel till långt liv

Foto: Gorm Kallestad/TT

Stinna av julmat är vi många som lovar bot och bättring. Men god hälsa handlar lika mycket om att finna en mening med livet som om god kosthållning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ikigai är ett japanskt ord som Språktidningen och Språkrådet nu tagit upp på listan över nyord, med förklaringen: ”Upplevelsen att tillvaron är meningsfull”.

Första gången jag stötte på ordet var när den japanske forskaren Makoto Suzuki beskrev begreppet tillsammans med kollegorna Bradley och Craig Wilcox i boken The Okinawa program år 2002. Tre år senare lyftes det upp av författaren Dan Buettner i ett reportage i tidskriften National Geographic och i den uppföljande boken Blue zones.

Språkrådets uttolkning stämmer rätt bra med andra varianter som ”en anledning att finnas till” eller lite friare översatt ”en mening med livet”. Men det är inte livet eller tillvaron i största allmänhet som ordet syftar på, vilket skulle kunna kännas lite väl pretentiöst. Här är det snarare vardagslivet, tillvaron i nuet, som står i fokus, meningen med att stiga upp ur sängen just idag. Och i morgon.

I Svenska Dagbladet berättade jag och fotgrafen Malin Hoelstad om begreppet Ikigai i ett reportage från Okinawa 2013, och i boken Åldrandets gåta samma år.

Annons
Annons

Företeelsen finns inte bara i Japan. Runt om i världen har forskare studerat det som kallas blå zoner, områden där chansen är större än på andra håll att bli hundra år med hälsan i behåll.

Förklaringen som dessa forskare kommit fram till – jag har träffat många av dem på plats under reportageresor – är att det finns fyra avgörande orsaker.

Dit hör föga förvånande att äta sund mat som i huvudsak är vegetabilisk och lagad på färska råvaror, samt att röra på sig mycket i vardagen.

Men lika viktigt är att bygga sociala relationer med familj och vänner. Samt: att ha ett mål och känna en mening med vardagen: en Ikigai. Kärt barn har många namn och i den blå zonen på Nicoya-halvön i Costa Rica talar man om ”plan de la vida”.

De senaste åren har betydelsen av Ikigai tyvärr förvanskats i wellnessböcker där det ursprungliga begreppet byggts om till diagram som de gamla på Okinawa skulle ha mycket svårt att känna igen.

En sökning på nätet på ordet Ikigai ger numera mängder av träffar på bilder med fyra runda ringar som representerar ”Vad du älskar”, ”Vad du är bra på”, ”Vad som är bra för världen” och ”Vad du kan få betalt för”. I skärningspunkten hittar du din Ikigai, och vägen till framgång, är budskapet.

De tre första går att med skohorn få att passa in på originalet som handlar om att finna en passion, men utan att du behöver vara särskilt bra på det eller nödvändigtvis rädda hela världen. Men den fjärde ringen förminskar slutgiltigt begreppet till ännu ett kapitel i karriärliteraturen där det handlar om att på ett egocentriskt vis hitta ett flow, stanna där utan att bry sig om vad omvärlden tycker och tjäna maximalt med slantar.

Annons
Annons

Äkta Ikigai, som jag fått det beskrivet för mig av Makoto Suzuki med flera, är något helt annat. Det handlar om att göra saker som känns bra även om du inte får betalt för det. Som att göra något kreativt med händerna, spela musik, att vårda och ta hand om, att uppmärksamma barns känslor, att bry sig om djur eller växter. Ofta finns ett osjälviskt inslag som att hjälpa en granne eller vem som helst som är i behov.

En ikigai kan vara något i den lilla världen, som att hjälpa ett barnbarn att växa upp till en god människa. Eller att så ett frö och se det gro. Men också kanske något i den stora världen som att engagera sig politiskt eller ideellt för något som känns viktigt.

Så när vi lovar ett sundare liv kanske vi skulle bry oss aningen mindre om mat och motion och lite mer åt vad vi verkligen vill göra med den extra tiden.

Själv tänker jag – när jag hör ordet Ikigai – på vad Boston-forskaren Thomas Perls sa när jag intervjuade honom för några år sedan (han leder världens största studie på människor som är äldre än 100 år):

”Jag har kommit fram till att ett långt liv väldigt ofta är ett resultat av ett bra liv.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons