Annons

Claes Lönegård:Därför blir det ingen flyktinguppgörelse före valet

Både S-ledaren Stefan Löfven och M-ledaren Ulf Kristersson har talat sig varma för en blocköverskridande överenskommelse om migrationspolitiken. Men ingen av dem har skäl att förhandla före valet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson har skäl att förhandla före valet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson har skäl att förhandla före valet.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson har skäl att förhandla före valet.
Varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson har skäl att förhandla före valet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Håller Socialdemokraterna och Moderaterna på att återupprätta järnaxeln i svensk flyktingpolitik? Den som har följt turerna fram och tillbaka i medierna den senaste veckan kan lätt tro att en ny migrationsuppgörelse är nära förestående.

I själva verket har ingenting hänt, förutom att partiledarna har gjort som de gör i alla valrörelser. Sagt lite för mycket. Övertolkat motståndarsidan. Och försökt plocka billiga poänger.

Inget talar egentligen för att S och M ska komma överens före valet. Trots att storpartierna numera står varandra mycket nära i flera av kärnfrågorna.

Det efter att statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Helén Fritzon i förra veckan presenterade Socialdemokraternas nya stramare migrationsförslag: den tillfälliga asyllagstiftningen ska behållas, gränskontrollerna ska förlängas och fler som fått avslag ska sättas i förvar och tvingas återvända.

Annons
Annons

M-ledaren Ulf Kristersson svarade med att föreslå omgående överläggningar mellan S och M.

– Det är så bråttom att vi kan börja redan nu, före valet, sa han till TT.

Det var ett sätt att flytta fokus. Från Alliansens oenighet om de ensamkommande, till sprickan i den rödgröna flyktingpolitiken.

För ska Socialdemokraterna lägga fram ett regeringsförslag – eller tillsätta en utredning – måste Miljöpartiet vara med på tåget, och varför skulle språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin acceptera en uppgörelse om hårdare flyktingpolitik när man går till val på att den ska vara mer generös?

Skulle Löfven börja förhandla med M före valet skulle han alltså spräcka sin egen regering.

Det som utspelar sig nu är inte starten på en förhandling – det är valrörelsen som har dragit igång.

I söndagens partiledardebatt räckte Ulf Kristersson på nytt ut handen till statsministern och talade om ”en bred parlamentarisk överenskommelse”. Efteråt frågade DN om han kunde tänka sig att Sverigedemokraterna deltog i sådana överläggningar.

– Jag tänker inte börja med att utesluta partier. Låt alla som vill diskutera det här vara med i samtalen, sa Kristersson.

Det var nu det tog hus i helvete. Tänkte Moderaterna göra upp om migrationspolitiken med SD? Kristersson som lovade att ”inte samtala eller förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna” när han tillträdde.

Dagen efter fick han en möjlighet att förklara sig i DN.

– Min poäng är att det politiska läget nu kräver en blocköverskridande överenskommelse där M och S bildar basen, sa Kristersson, men vidhöll att SD inte var utestängda.

Annons
Annons

Om något gjorde det saken värre.

– För mig var det hårresande att man kan tänka sig att diskutera med SD, sa Löfven när han och Kristersson möttes i en statsministerduell i Expressen TV senare på måndagskvällen.

Även C-ledaren Annie Lööf reagerade starkt: ”SD kan inte diktera villkoren”, skrev hon på Twitter.

Samtidigt meddelade Jan Björklund att hans Liberalerna inte tänker sitta i en alliansregering om Moderaterna gör upp om asylpolitiken med Socialdemokraterna på egen hand.

Så inte heller Ulf Kristersson hade skäl att göra slag i saken, såvida han fortfarande ville bilda en alliansregering efter valet.

Moderate partisekreteraren Gunnar Strömmer och partiets presstab fick nu rycka ut för att på nytt förklara vad Kristersson egentligen menade. Beskedet var att M vill han en principiell överenskommelse med S innan valet, och en bred parlamentarisk utredning efter valet, där alla riksdagspartier normalt ingår.

Det lät som en efterhandskonstruktion, tyckte socialdemokraterna i regeringskansliet. Om det nu är så bråttom som Kristersson säger varför förhala frågan i en utredning som tar ett år eller två innan den är klar? Senaste migrationsuppgörelsen – senhösten 2015 – tillkom utan att den föregicks av en utredning.

Dessutom löper den tillfälliga asyllagen ut redan i juni 2019.

Den regering som tillträder efter valet i september kommer – oavsett färg – att behöva enas om en migrationspolitik som har stöd i riksdagen, vilket av allt att döma måste inkludera både S och M. Men att samtalen skulle påbörjas innan valet är högst otroligt, uppger centrala källor i båda partierna.

Det som utspelar sig nu är inte starten på en förhandling – det är valrörelsen som har dragit igång.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons