Annons

Därför blir raset för Swedbanks aktie så stort

Swedbanks aktie fortsatte på torsdagen att falla rejält, efter onsdagens kraftiga fall. Osäkerheten kring vad som har hänt i Swedbank är stor. Och oron pressar bankens aktie.

– Det är stor risk för fortsatt turbulens, säger Joakim Bornold, sparekonom Söderberg och Partners.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg

Två dar i rad har Swedbanks aktie fallit brant. Aktien rasade först 13,6 procent på onsdagen, och det kraftiga fallet fortsatte även under torsdagen. Efter några minuters handel hade aktien tappat ytterligare 9,6 procent, därefter återhämtade den sig något, men fortsatt på minus.

Börsfallet inleddes under onsdagen sedan SVT:s program Uppdrag Granskning pekat på att Swedbank kan ha använts för en omfattande penningtvätt. Swedbank misstänks att ha tvättat 40 miljarder kronor.

– Kopplingen till Danske Bank och deras aktieutveckling är tydlig, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Danske Bank sades ha tvättat 1 900 miljarder, och för Swedbanks del har det hittills handlat om 40 miljarder. Varför faller Swedbanks aktie så kraftigt?

Annons
Annons

– Den stora skillnaden mellan Danske Bank och Swedbank är att Swedbank i Baltikum är en jättestor aktör. Ungefär 20 procent av resultatet kommer från den baltiska rörelsen. Så Swedbank har mer att förlora där än Danske Bank som bara har runt 1 procent av affären i den regionen, säger Bornold.

Han menar att problematiken för Swedbank därmed är lite annorlunda än för Danske Bank, och lägger till att det ännu är svårt att veta hur mycket pengar som har tvättats, eller om det har skett någon över huvud taget. Men den osäkerhet som nyheten skapar, räcker för att pressa aktien rejält.

– Det finns en stor oro att något inte är som det ska och då lämnar investerare aktien.

Han konstaterar att onsdagens presskonferens inte gav marknaden tillräckligt tillfredsställande svar. Marknaden blev inte lugnad.

– Det märktes en tydlig frustration bland de stora internationella investmentbankerna som ställde frågor. Det är så mycket som är oklart och då vill man inte vara med.

Vad kan hända med Swedbank?

– Det går nästan inte att gissa. Det är en förklaring till att aktien faller så kraftigt, att man inte vet.

Bornold menar att det mest dramatiska som kan hända, är att Swedbank blir av med sitt tillstånd för den baltiska verksamheten, vilket redan har hänt Danske Bank. De tvingas avveckla sin baltiska filial i Estland.

– Det skulle vara en total katastrof för Swedbank, då kan man inte driva banken vidare. Det är osäkerheten som gör att aktien faller från en ganska hög nivå också.

Riskerar banken att få stora böter?

– Ja, men vi vet ju inte ännu vad det här är. Är det transaktioner som har skett i amerikanska dollar, ska amerikanska myndigheter titta på detta? Alla frågor väcks, men vi har inga svar.

Det är inte första gången som det finns misstankar om penningtvätt i Swedbank. Även i höstas efter att nyhetsbyrån Bloomberg skrivit om misstänkt penningtvätt i banken, regerade aktiemarknaden kraftigt.

– När Bloombergs artikel kom den 3 oktober föll Swedbank-aktien med 8 procent, men aktien återhämtade sig vid slutet av dagen och stängde den gången på minus 5,8 procent.

Vad krävs för att aktiekursen ska vända?

– Att marknaden får svar på frågorna och att de är korrekta. Det krävs att de är öppna och transparanta kring vad som händer nu.

Hur ska en småsparare tänka?

– Att risken i Swedbank har ökat. Det kommer att vara en turbulent period för aktien, en skakig väg. Man måste ta ställning till om man vill äga en bank med betydligt högre risk eller om man ska välja en bank med lägre risk.

Hör hur Birgitta Bonnesen svarade om penningtvätt i oktober 2018.

Efter reklamen visas:
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen: "Vi hittade ingenting"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons