Annons

Därför faller börsen – storbolagen tappar stort

Stockholmsbörsen är ner mer än 2 procent i torsdagens handel. Fortsatt osäkerhet om handelskrig spökar bland investerare. Men det finns ytterligare två skäl till oro på börsen menar experter som SvD talat med.

Under strecket
Publicerad

De flesta storbolagen tappade på Stockholmsbörsen under torsdagen.

Foto: Erik Mårtensson/TT

De flesta storbolagen tappade på Stockholmsbörsen under torsdagen.

Foto: Erik Mårtensson/TT
De flesta storbolagen tappade på Stockholmsbörsen under torsdagen.
De flesta storbolagen tappade på Stockholmsbörsen under torsdagen. Foto: Erik Mårtensson/TT

– Främsta orsaken till dagens nedgång är hotet om nya handelshinder från USA och i viss mån EU-toppmötet. Det finns ett starkt samband mellan världshandelns utveckling och globala aktiekurser – frihandel är positivt och vice versa. Sverige, som är väldigt beroende av exportindustrin, påverkas självklart av det, säger Lars Söderfjell aktiechef på Ålandsbanken till SvD Näringsliv apropå att Stockholmsbörsen fallit över två procent i torsdagens handel.

På Stockholmsbörsen tappar de flesta storbolagen, inklusive exporttunga aktörer som Volvo, Atlas Copco, Sandvik och Ericsson faller flera procent. Men även banksektorn tappar stort. Handelsbanken faller mest av bankerna, med drygt 10 procent, men aktien handlas också utan rätt till utdelning. Fallet i bankaktier har flera förklaringar menar Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Annons
Annons

Det finns en stress i det internationella banksystemet.

– Det finns en stress i det internationella banksystemet. Olika indikatorer för räntemarknaden visar på att det finns en brist på dollar och att priset för korta lån i den amerikanska valutan skjuter i höjden. Den räntepremie som många tar fasta på, och som skapar oro, ligger på den högsta nivån på nio år, förklarar han.

Situationen påminner investerare om finanskrisen och det globala banksystemets ömtålighet. De svenska storbankerna, liksom övriga sektorn i Europa, faller i torsdagens handel. Enligt Esbjörn Lundevall har det funnits en förväntan om en normalisering men att stresstecknen består.

– Det kan finnas tekniska förklaringar som kan vara kopplade till att vi håller på att avsluta ett kvartal och är det på det sättet så borde vi få en normalisering inom kort, säger han.

Även den svenska bostadsmarknaden tynger bankerna, men en annan sektor drabbas mer. Bostadsutvecklare som JM, Bonava och Oscar Properties handlas ned ordentligt under torsdagen.

Det går mycket trögt i försäljningen av nya bostäder och det väcker frågor om bostadsmarknaden.

– Norska bostadsutvecklaren Veidekkes rapport som presenterades i morse bidrar till att bostadsorienterade bolag faller i dag. Det går mycket trögt i försäljningen av nya bostäder och det väcker frågor om bostadsmarknaden har fortsatta utmaningar framför sig, säger Esbjörn Lundevall.

Ovälkomna signaler från amerikanska centralbanken redan i onsdags om ytterligare räntehöjningar i år bidrar till att lägga sordin på stämningen. Under torsdagen kom även trist statistik, inköpschefsindex för Euro-området, som visade på en svagare utveckling än väntat och att den styrka som inledningen av året visade är borta. Lars Söderfjell är dock inte särskilt orolig över dagens börsfall.

– Jag tror inte att det är inledningen på en längre nedgång i aktiemarknaden. Världskonjunkturen är relativt stark, räntenivåerna fortfarande låga och vinsttrenderna i allt väsentligt positiva, säger han.

– Värderingarna av aktiemarknaden är inte jättehög, men inte heller speciellt låg. Givet att företagsvinsterna fortsätter att växa och att handelshindren inte växer sig alltför höga borde aktiemarknaderna kunna stabilisera sig under de närmaste veckorna, bedömer Lars Söderfjell.

I övrigt var det prognossänkningar från analytiker som bidrog till att aktier som medicinteknikbolaget Getinge, spelrelaterade bolag som Kindred och Kambi, liksom bussbolaget Nobina får extra skjuts ned på den allmänt sura börsen. På vinnarlistan finns oljebolag som Lundin Petroleum som stiger i takt med att priset på råolja fortsätter upp.

På torsdagseftermiddagen kom besked från nyhetsbyrån AFP om att EU och ytterligare sex länder undantas från tullarna på stål och aluminium tills vidare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons