Annons

Därför förbjöds 1600-talets ”pottfrilla” av parlamentet

”I engelsk historia talar man om motsättningen mellan kavaljerer och rundhuvuden, som skall ha skakat landet på 1600-talet. Tydligen avses två grupper som konfronterade varandra i det engelska inbördeskrig som ledde till att kung Karl I avrättades. Men hur uppkom termerna? Vem ville frivilligt bli kallad ’rundhuvud’?”

Under strecket
Publicerad

Oliver Cromwell, en av parlamentets främsta ledare under inbördeskriget.

Foto: IBL

Oliver Cromwell, en av parlamentets främsta ledare under inbördeskriget.

Foto: IBL
Oliver Cromwell, en av parlamentets främsta ledare under inbördeskriget.
Oliver Cromwell, en av parlamentets främsta ledare under inbördeskriget. Foto: IBL

Ingen, ursprungligen, men termen fastnade. Termen ”rundhuvud” syftade på de väldisciplinerade kavallerister som lydde under Oliver Cromwell, en av parlamentets främsta ledare (och så småningom i praktiken diktator) under inbördeskriget. Under krigets första år 1642–1643 arbetade Cromwell huvudsakligen bakom scenen, upptagen av att träna sina soldater. Han drillade en elitstyrka, ryktbara ryttare som de rojalistiska fienderna kom att referera till som Roundheads (”rundhuvuden”), ett öknamn som syftade på deras frisyr, med hårklippning som anpassades efter hjälmarnas utseende. Cromwell avskydde termen och förbjöd sina soldater att använda dem om varandra: de var också förbjudna att svära och bli berusade. Icke desto mindre fastnade termen.

Annons
Annons

Därefter förblev ”kavaljer” beteckning på det kungliga hovets anhängare ända tills den flera decennier senare.

Samtidigt som ordet ”rundhuvud” spred sig i England började termen Cavaliers (”kavaljerer”) användas om rojalister. År 1642 hade termen varit starkt pejorativ och brukats på nedlåtande vis av parlamentets anhängare, men det dröjde inte länge förrän Karl I:s folk tog den till sig. Därefter förblev ”kavaljer” beteckning på det kungliga hovets anhängare ända tills den flera decennier senare, under åren kring 1680, konkurrerades ut av termen tory.

Trots att det i båda fallen rörde sig om negativt värdeladdade ord blev de djupt rotade i det politiska språkbruket.

Väl att märka var också tory ursprungligen en negativ beteckning. Termen lanserades under grälen om huruvida katoliken Jakob skulle få efterträda sin bror, kung Karl II, på tronen. Karls och Jakobs anhängare, som menade att parlamentet inte fick ta sig rätten att utesluta den senare från tronföljden, började kallas tories, ett skällsord som brukats om katolska banditer på Irland. Motståndarnas öknamn blev whigs, som egentligen syftade på upproriska skotska presbyterianer. Trots att det i båda fallen rörde sig om negativt värdeladdade ord blev de djupt rotade i det politiska språkbruket och levde kvar ända till mitten av 1800-talet, då de byttes ut mot konservativa och liberaler.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons